Kroatië Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Kroatië - Roadtrip door klein-Italië

Gepubliceerd: 06 sep 2012
0

Vijgen, wijn, truffels, olijfolie, een zeer divers aanbod van lokale dranken, kleine vestingsteden op heuvels, amfitheaters van duizenden jaren oud en woeste groene bergen. Dat klinkt als een aantrekkelijke beschrijving van Italië. Maar wie de moeite neemt even de Adriatische Zee over te steken zal merken dat daar een land wacht dat voor Italië niet onderdoet.

Columbus Travel
Columbus Travel


Fotografie Tim Johannis

Roadtrip door klein-Italië

’s Ochtends vroeg om half acht staat Pipe ongeduldig te wachten. Hij gaat vandaag een jonge hond trainen naar truffels te zoeken. Een oud, klein en rustig hondje is mee om in elk geval de vangst te garanderen. De jonge hond, Gypsie, springt als een gek door het bos. De baas schreeuwt hem toe; ‘blijf rustig en zoek, zoek, zoek!’ En dan gebeurt het. Aan de voet van weer een eikenboom begint de jonge hond zachtjes te janken, en gaat dan woest met zijn poten in de aarde graven. Pipe rent op de hond af en duwt hem weg. Terwijl zijn rechterhand zoekt naar hondenbrokjes in zijn jaszak is zijn linkerhand al aan het graven met een daartoe bestemd schepje. Als een archeoloog gaat hij te werk, laagje voor laagje. En langzaam komt zo de witte truffel naar boven. ‘Het is maar een kleintje, zo’n 3 gram,’ verzucht hij. Maar door de dikke aarde heen ruikt de truffel fantastisch. En ook drie gram is weer 15 euro op de markt. De honden vinden niet veel meer, de paar uurtjes die ze deze ochtend krijgen. Op de terugweg komt een dikke man, Vittorio, uit de bossen met zijn twee hondjes. Steunend laat hij zijn vangst zien. ‘De zomer is te warm geweest, dit wordt geen goede herfst,’ bespreken de twee truffeljagers.

Het is niet moeilijk om hier in Motovun, een schilderachtig klein toeristisch stadje op een heuveltop in het centrum van Istrië, een truffelzoeker te vinden. Sta gewoon vroeg op, zoek naar bij voorkeur een oude Renault 4 met wat honden in de achterbak en probeer je erbij aan te sluiten. Of ga naar de bossen onderaan de heuvel, zoek een plek waar tien auto’s verdacht geparkeerd staan en ga af op het geluid van de belletjes die de honden meestal met zich meedragen.


Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is. 

deel dit artikel met je vrienden:
Meer Kroatië artikelen
Reisnieuws
5x heerlijke alternatieven voor drukke Europese zomerplekken

07 aug 2017, Wil je deze zomer wél volop van de zon genieten, maar heb je geen zin om hutje mutje op het strand te liggen? Verdiep je dan in deze 5 alternatieven voor onder Nederlanders populaire zomerbestemmingen en ontloop de toeristenmassa’s!

1
Reisnieuws
8x Europa's mooiste, onbekendste nationale parken

02 mei 2017, Aan leuke citytripbestemmingen geen gebrek in Europa. Maar wist je ook dat er ontzettend mooie natuurparken te vinden zijn? Deze ondergesneeuwde nationale parken mag je absoluut niet missen.

0
Reisnieuws
De 10 grootste fooi-geef blunders in het buitenland

22 apr 2017, Is het nou 10%? Of helemaal niks? Fooi geven is in sommige landen volkomen normaal en in andere een extraatje. Zo geef je fooi in de populairste vakantielanden voor Nederlanders.

1

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.