Zo'n dag plan je niet......

Hoofdfoto bij reisverhaal 'Zo'n dag plan je niet......'
Was hier op 2016-04-21 Gepost op: 6 reacties.
In mei 1998 bezocht ik Turijn. Ik was er maar één dag (vanuit Milaan) en ontdekte daar dat de beroemde Lijkwade van Jezus te bezichtigen was. Voor het eerst sinds ruim twintig jaar….. Je snapt, dat wilde ik wel even mee pikken. “Nu we er toch zijn……”

Maar aangekomen bij de kathedraal schrok ik wel: wat een mensenmassa! Wilden er zoveel mensen naar binnen? Dan zou ik heel lang moeten wachten. En dat is niet mijn sterkste eigenschap…..Dus, “verzin toch een list Tom Poes!”

Ik zag dat er via een zijingang kleinere groepen werden binnengelaten. Aansluiten kon ik allicht proberen. En ja, binnen vijf minuten kon ik meelopen met een groepje. In een soort zijportaal vroeg iemand mij: “Sprechen Sie Deutsch?” Die vraag kon ik gemakkelijk accentloos bevestigen: “Ja.”

Maar mijn antwoord had gevolgen: Ik kreeg een Bijbelse tekst in het Duits in mijn handen. Met het verzoek om die tekst straks namens de groep bij een altaar voor te lezen. Oei, daar had ik dus niet op gerekend. Maar wie A zegt, moet ook B zeggen. Dus ik schuifelde met de groep licht-gehandicapten en zieken mee verder……..

Ik heb de tekst zo goed mogelijk voorgelezen. Bij de zin “Lasst uns beten”(Laat ons bidden) stokte ik…..wat nu, een lange stilte laten vallen of doorgaan met de tekst??? Ik ben zelf niet Rooms-Katholiek, dus ik heb geen enkele ervaring met zo’n opdracht…… Gelukkig protesteerde er niemand dat ik te snel ging, dus het zal wel goed geweest zijn.

Daarna ben ik schielijk van dat altaar verdwenen om plaats te maken voor een volgende groep. Ik heb natuurlijk nog wel even de tijd genomen om de Lijkwade te bewonderen. Die lag heel fraai uitgestald in een nieuwe kist van staal en kogelvrij glas: 4,36 meter lang en 1,10 meter breed. Ik vond hem mooi.

Via Wikipedia weet ik intussen dat de Lijkwade na de dood van koning Umberto in 1983 eigendom van de Paus is geworden. En ook dat er flink getwijfeld wordt aan de echtheid, zelfs in het Vaticaan. Er is een aparte wetenschapstak door ontstaan: de sindonologie (vrij vertaald “kleedkunde”.) Het is met de Lijkwade dus net zo gesteld als met de kerk: “Je moet er in geloven.”

De eerlijkheid gebiedt me om te zeggen dat ík flink twijfel. Zou het daarom diezelfde middag in Turijn zo ontzettend zijn gaan regenen en onweren??? Of zijn toen op straat al mijn zonden van mij afgespoeld? Laat ik dat maar hopen.

Foto's bij dit blog

Voorvertoning Lijkwade souvenirs

Lijkwade souvenirs

Lijkwade souvenirs

Lijkwade souvenirs

Heb jij een toffe dronefoto gemaakt? Doe dan mee aan onze dronefotowedstrijd 2020 en maak kans op prijzen van ongekende hoogte! Klik hier voor meer informatie.
Heb jij een toffe dronefoto gemaakt? Doe dan mee aan onze dronefotowedstrijd 2020 en maak kans op prijzen van ongekende hoogte! Klik hier voor meer informatie.
 

6 reactie(s) bij "Zo'n dag plan je niet......"

 • profile image comment

  Ha ha wat 'n leuke blog, dat overkomt je denk ik geen tweede keer volgende keer gewoon maar bij de groep aansluiten!

  Door MiekeLejeunevdVen • geplaatst op 2016-05-23 07:40:51
 • profile image comment

  Ongelovige Thomas! :-)

  Door blauwvinger • geplaatst op 2016-04-26 16:53:51
 • profile image comment

  Wat een bijzondere blog wat zul jij je opgelaten gevoeld hebben. Maar goed je was wel heel snel binnen.

  Door agrotewal • geplaatst op 2016-04-25 17:35:23
 • profile image comment

  Slim gedaan! Ik heb eens een documentaire bekeken over de lijkwade en ik vermoed dat eigenlijk iedereen wel zijn twijfels over de echtheid heeft. Maar men wil het zo graag geloven!

  Door ChristaThieme • geplaatst op 2016-04-22 18:51:31
 • profile image comment

  Je hebt je roeping als misdienaar misgelopen!

  Door Bowral • geplaatst op 2016-04-22 14:05:25
 • profile image comment

  Jij sluwe vos! Voor wat Duits aan het altaar heb je een hele lange rij kunnen passeren! Wat een ervaring!

  Door WKerkhof • geplaatst op 2016-04-22 09:11:43

Laat een reactie achter

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.