Trentino

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Koning Laurin

Trentino,
Italië


Binnen in deze berg heerste de dwergkoning Laurin waar hij waakte over zijn dwergvolk. Voor de berg had hij een rozentuin waar hij iedere dag in werkte, het was zijn grote trots. Hij had er draden omheen gespannen, als iemand deze per ongeluk omliep en op de rozen trapte, werd zijn been eraf gehakt.

Hij werd echter verliefd op Similde, de dochter van de Koning in het dal. Hij deed zijn mantel om die hem onzichtbaar maakte en ontvoerde haar. De ridders van de koning uit het dal werden uitgestuurd om haar terug te halen. Toen Laurin hen zag komen sprong hij op zijn kleine witte paardje en reed hen met zijn zwaard tegemoet. Hij had echter geen kans en de ridders vertrapten zijn rozentuin.

Laurin was zo boos hierover, dat terwijl hij in de boeien geketend zat, de rozentuin vervloekte. Nooit zouden mensen nog de rozen rood zien oplichten, dag of nacht. Hij vergat echter de schemering te noemen. Tot op vandaag zet de rozentuin rond deze tijd de omringende bergen in een felrood licht.

Terwijl ik op het terras van ons appartement zat en naar de Rosengarten groep keek in de schemering, dacht ik aan deze legende en wilde het op dat moment geloven. Ik stelde me de rozentuin voor waar nu een berghut te zien is. Mooi die legenden, maar er zit ook een belangrijke tip in verborgen. Als je naar de Dolomieten gaat, vergeet dan vooral niet in het schemerlicht te komen genieten van de Rosengartengroep. Overdag zijn het bleke bergen, maar rond deze tijd zie je een heel andere kant ervan. En als je hier dan staat, herinner je dan Dwergkoning Laurin en zijn rozentuin.

Als je ook elke avond de witte bergen in vuur wilt zien staan, kun je verblijven in de Angerle Hof. Dit is een geweldige, 'puur natuur' plek om te verblijven in de Dolomieten. Het ligt in de buurt van de Dolomietenweg (de ss241) van waaruit je gemakkelijk wandelingen kunt maken rondom de mooiste bergpieken en bergmeren. Je staat echter ook in ongeveer 25 minuten in Bolzano waar je onder meer Ötzi kunt gaan bekijken.
Voor meer informatie kijk op "www.angerlehof.com",