Trentino

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Alpe di Siusi

Trentino,
Italië


De grootste bergweide van Europa met ruim 50 km2, dat is de Alpe di Siusi (Seiser Alm in het Duits). Wij waren hier buiten het seizoen, de gondels stonden stil, we zijn misschien tien mensen tegengekomen de hele dag. Heerlijke rust en stilte, en bovenal natuur en uitzichten van de buitencategorie (mede terugdenkend aan de Giro d'Italia).

's Ochtends hebben we over de bergweide zelf gewandeld, in de middag doen we een kleine klim op de Plufatsch, een verhoging aan de buitenkant van de Alpe di Siusi. Dit is dan ook een absolute aanrader, na een kwartiertje klimmen kijk je over 50 km2 heen, aan alle kanten omringd door de Dolomieten, zoals de Sassolungo-toppen op de foto. Nog nooit eerder heb ik zo weinig moeite hoeven doen om zulke uitzichten te krijgen, hier waren ook enkele wandelaars die hetzelfde idee hadden gekregen.

Nog een tip voor degene die hier echt naar toe gaat; er is grote onduidelijkheid wanneer je op de Alpe di Siusi mag komen met de auto, dit is namelijk beperkt om de natuur te behouden. Wij zijn het na gaan vragen bij het gondelstation. Als de gondels stilstaan mag je altijd met de auto omhoog, ook al staan er verbodborden. Als de gondels wel open zijn moet je voor 9.00 uur 's ochtends door het checkpunt op de ingangsroute zijn met de auto. Je mag wel op elk moment weer naar beneden rijden (sommigen zeggen pas weer na 17.00 uur maar dit klopt niet).