Sardinië

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Giara di Gesturi

Sardinië,
Italië


Ken je de film The Blair Witch Project? Daarin blijven drie jongeren maar rondjes lopen door een spooky bos waar ze niet meer uit komen. In de nacht worden ze opgejaagd door de legende van de Blair Witch. De Giara di Gesturi is een tafelbergvlakte waar je kunt voorstellen dat deze film zich afspeelt. Dit is wild Sardinië met een hoofdletter W. De sfeer is intimiderend, zeker bij somber weer met wind die door de kurkeiken en andere, soms 90 graden gekromde, bomen waait. Er staan een aantal Nuraghen zoals je op de foto er eentje ziet, bouwwerken uit de bronstijd, 1500 v. Chr., half overwoekerd door mos, planten, en boomwortels. Toen woonden hier mensen. Wát een sfeer hangt hier.

Giara di Gesturi steekt 500 meter boven het omliggende landschap uit, 12 bij 4 km groot. Er lopen naar schatting 500 wilde paarden rond, vermoedelijk door de oude Grieken meegenomen naar Sardinië. De paarden bevinden zich primair in de buurt van twee meren die op de tafelberg liggen, maar wij kwamen ook al paarden al galopperend onderweg op het pad tegen. Dat dit gebied wild is bleek toen we een geraamte van een paard zagen liggen, verspreidt langs het moerassige meer.

Geschiedenis en wilde natuur liggen op de Giara di Gesturi voor het oprapen! Je kunt met de auto de tafelberg oprijden via een kronkelend weggetje, daar is een kleine onverharde parkeerplaats vanwaar je kunt gaan wandelen.