Sardinië

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Rotsmassa!

Sardinië,
Italië


Ja, de Grotta di Nettuno zijn erg mooi, ze staan en hangen vol stalagmieten en stalagtieten. Er is natuurlijk ook een prachtig "orgel" dat tegen een rotsmuur lijkt geplakt. Maar er zijn twee dingen die deze grotten specialer maken dan andere grotten die ik heb gezien, zoals op Lanzarote, Gibraltar en Zuid-Afrika.

Ten eerste liggen deze grotten direct aan de zee en het zeewater loopt hier bij vloed naar binnen. Hierdoor is een binnenmeertje ontstaan en dit geeft erg mooie spiegeleffecten in de grot. Je ziet al die naalden dubbel!

Maar absoluut veel mooier nog dan de grotten zelf is het pad er naar toe. Dit pad start op de top van de Capo Caccia, een knoert van een rotsklif. Op prachtige wijze zijn 654 traptreden in de rotswand uitgehakt, die je vele meters doen afdalen naar de grotten. Als je omkijkt zie je de enorme rotsmassa achter je. Kijk goed, want iemand in een lichtblauwe trui staat het uitzicht te bewonderen in de verte.

Het overgrote deel van de toeristen bezoekt de grotten via een boottochtje. Op de trappen is het daarom verrassend rustig. Neem deze route dan ook, in ongeveer 20 minuten ben je beneden, en ja, je moet ook weer terug omhoog. Maar dat is zeker geen straf in dit rotsspektakel.