Pompeï

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Pompeï image

Pompeii; een dag in het verleden

Pompeï
Italië
ChristaThieme

Pompeii; een dag in het verleden

In Rome checken we 's-morgens uit bij het hotel, ditmaal om 210 km naar het zuiden te rijden. Eerst rijden we naar Napels om vanuit de auto een indruk te krijgen van deze stad. Het imago van deze stad met zijn corruptie, zakkenrollers en zogeheten scooter "snatchers", zorgt ervoor dat wij huiverig zijn om onze volgepakte auto hier achter te laten om rond te gaan wandelen. Na enkele kilometers door de stad te hebben gereden voelen wij de sfeer van een verarmde en vervuilde stad en krijgen we onze eerste ervaringen met de stereotype Italiaan-in-het-verkeer. Scooters en auto's die te pas en te onpas links en rechts van je opduiken en je de weg afsnijden, auto's die zonder poespas invoegen vanuit een parkeerplaats en vooral het ongeduldig toeteren als je ook maar een seconde langer dan nodig stil staat voor het verkeerslicht.

We laten Napels achter ons en rijden zoveel mogelijk via de Almalfi kust naar ons hotel. Vea Resort ligt in Mercato San Severino, een klein stadje vlakbij Pompeii. De weg zelf kan ons niet zoveel bekoren. De huizen zijn veelal vuil van de uitlaatgassen en het stucwerk is afgebladderd of ze hebben niet eens de moeite genomen om de appartement-gebouwen te voorzien van stucwerk.

We besluiten dan ook om ons de komende dagen vooral te richten op de archeologische site van Pompeii en gaan op advies van de chef-kok zo vroeg mogelijk op pad. Ook krijgen we het advies om vooral via de Autostrada (tolweg) te rijden om zo het werkverkeer te vermijden en bij de nabij gelegen bedevaartskerk te parkeren. De geur van een (bos)brand geeft de reis naar Pompeii een extra tintje. We zijn zelfs zo vroeg aanwezig op de parkeerplaats dat de parkeerwachters nog niet gestart zijn met hun werk en wij daar gratis kunnen parkeren. Ook de toeristische stalletjes zijn nog druk bezig om alle souvenirs uit te stallen. Als één van de eersten betreden wij met onze entreekaarten het gebied en kunnen rustig rondwandelen en op ons gemak alles bekijken.

Eerst vonden we het lastig om ons via de gekregen plattegrond te oriënteren maar op een gegeven moment hebben we het door. We zijn niet via de hoofdingang, maar via een zij-ingang naar binnen gekomen! Daarna verloopt onze wandelroute op de archeologische site een stuk makkelijker. Met de gids in de hand krijgen we een mooi overzicht van het dagelijkse leven in het jaar 79 A.D., het jaar waarin Pompeii bedolven werd onder de as en puimsteen van de uitbarstende Vesuvius. Vooral de beroemde gipsafdrukken van gevonden lichamen laten grote indruk achter. De 'massa' en vorm van deze lichamen werden verkregen door vloeibaar gips te gieten in de lege ruimtes die in de as achtergelaten waren door de ontbinding van de lichamen.

Rond 13.00 uur is het niet alleen snoeiheet geworden in dit spookstadje zonder noemenswaardige schaduw, ook raakt heel Pompeii overstroomd door massa's toeristen, wat lange rijen veroorzaakt voor de ingangen van de mooiste gebouwen. Voor ons is dit het moment om de site na ruim 4 uur te verlaten en ergens een pizzeria te zoeken waar we op ons gemak gaan lunchen. Daarna rijden we binnendoor op ons gemak terug naar ons hotel om opnieuw bij het zwembad afkoeling te zoeken.

De volgende dag hebben we het rondkijken van de afgelopen weken wel een beetje gehad en lassen we een rustdag in. De ochtend wordt voornamelijk aan het zwembad en op de hotelkamer doorgebracht om respectievelijk te zwemmen en te lezen.Na de siësta rijden we alleen nog naar het nabij gelegen goed onderhouden plaatsje Salerno om op advies van de hotelmanager bij de patisserie-zaak Romolo een fles eigen gebrouwen Limoncello te halen. Deze omgeving is is namelijk de bakermat van dit alcoholisch drankje. Behalve de fles Limoncello wordt er ook een fles Crema Banana gekocht, die ons erg lekker lijkt, en worden de lokale gebakjes uitgeprobeerd. Tenslotte zijn we in een pattiserie! En wat blijkt, de Italianen houden van mierzoet gebak!

We eindigen de dag met een gelato, een kleine wandeling in de jachthaven van Salerno en een allerlaatste duik in het zwembad van het hotel. Morgen vertrekken in de ochtend en rijden we weer naar het noorden waar we nog eenmaal zullen stoppen in Italië, in Milaan. Dit hotel heeft geen zwembad dus dat wordt afkicken!

Foto's

c4004.jpg
c4004.jpg
ChristaThieme
52ff4.jpg
52ff4.jpg
ChristaThieme
d2149.jpg
d2149.jpg
ChristaThieme