Napels

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Een massief fort

Napels,
Italië


Het mooiste uitzicht over een stad is vaak van boven. Ook in Napels is dat zo, en je kunt de stad overzien vanuit het hoger gelegen Castel Sant’Elmo. Het kasteel stamt oorspronkelijk uit de 14e eeuw maar heeft zijn huidige vorm sinds de 16e eeuw. Het werd in het verleden gebruikt als gevangenis en voor de verdediging van Napels.

Het kost enige moeite om bij het fort te komen. Natuurlijk kun je gebruik maken van het openbaar vervoer of één van de drie funicolares (soort treintjes) die de heuvel op gaan, maar lopend is de onderneming wel veel indrukwekkender. Vanuit de oude stad kun je via oude steegjes naar boven klimmen. En ja, het is steil, en er zijn veel treden, en het is vermoeiend. Maar wanneer je je af en toe omdraait zie je tussen de pittoreske huizen door de prachtige baai van Napels verschijnen. Je ervaart het dan veel meer als een sensationele beleving dan als een flinke klim.

De muren van het fort zijn massief en in vroegere tijden was het verdedigingswerk beslist onneembaar. Brede gangen leiden je naar het bovenste gedeelte, waar tegenwoordig tentoonstellingen worden ingericht, maar van waar je vooral een fantastisch uitzicht hebt over de stad, de baai en de Middellandse zee.