Napels

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Leuk eiland in de Golf van Napels: Procida.

Napels,
Italië


Aan de noordkant van de Golf van Napels liggen 2 eilanden: Ischia en Procida.
Ischia is erg mooi maar ook heel erg toeristisch, de thermale baden trekken veel bezoekers; het schijnt dat een aantal Duitse zorgverzekeraars vergoedingen betalen aan patiënten om hier te gaan kuren.

Procida daarentegen is een openbaring voor wie een mooi plekje zoekt in de hectiek die Napels eigen is.
Het is een piepklein eiland waar de mensen leven van de visserij en het geld wat geëmigreerde familieleden overmaken aan het thuisfront.

Vanuit Napels varen [url="http://www.procida.net/orari.htm" target="_blank"][b]meerdere keren per dag ferries[/b][/url] naar het eiland, vaak in combinatie met Ischia.
Bij aankomst in Marina Grande valt gelijk de typische boogarchitectuur op van de woningen.

Vanaf hier vertrekken de buslijnen die over het eiland lopen er zijn 4 verschillende die voor een groot deel dezelfde route volgen, eenvoudigweg omdat er maar één route van de ene kant naar de andere is. Voor iets meer dan een euro reis je het hele eiland over.[img width=300 height=218 src=http://people.zeelandnet.nl/caenka/procidabus.gif][/img]
Aardig is dat op een deel van de route de bus tegen het éénrichtingsverkeer inrijdt omdat de weg de andere kant op te smal is voor de bus.

[url="http://www.columbusmagazine.nl/europa/italie/napels/reisreporter/fotos/240639.html" target="_blank"][b]Smalle straatjes[/b][/url] zijn typerend voor Procida, sommige 'straten' zijn niet meer dan stegen die via steile trappen afdalen naar de waterkant.

Het zeer fotogenieke [url="http://www.columbusmagazine.nl/europa/italie/napels/reisreporter/fotos/264465.html" target="_blank"][b]Marina Corricella[/b][/url] is alleen maar bereikbaar via deze trappen.
De in pasteltinten geschilderde huizen zijn bovenop elkaar tegen de berghelling opgebouwd.
Het haventje heeft een aantal goede (vis)restaurants en er zijn een paar eenvoudige hotels.
Wij hebben erg prettig verbleven in hotel [url="http://www.hotelcorricella.it/" target="_blank"][b]La Corricella[/b][/url], onder het genot van een glaasje Limoncello de zon achter de horizon zien zakken.

[url="http://www.columbusmagazine.nl/europa/italie/napels/reisreporter/fotos/258886.html" target="_blank"][b]Terra Murata[/b][/url] (gemetselde aarde) is met z'n 91 meter het hoogste punt van het eiland, hier staat de fraaie abdij San Michele Arcangelo met daaronder een stelsel spelonken.
Vanuit hier heb je een prachtig zicht over de Golf van Napels, bij helder weer zie je de [url="http://www.columbusmagazine.nl/europa/italie/napels/reisreporter/tip/14247/vesuvius_en_herculaneum.html" target="_blank"][b]Vesuvius[/b][/url] en [url="http://www.columbusmagazine.nl/europa/italie/napels/reisreporter/tip/14576/capri_zonder_de_toeristenmassas.html" target="_blank"][b]Capri[/b][/url] in de verte liggen.

Aan het andere uiteinde van het eiland liggen de stranden van Ciraciello en Ciraccio en het vogelreservaat Vivara.
[img width=500 height=500 src=http://people.zeelandnet.nl/caenka/procida.jpg][/img]
In het hoogseizoen (Augustus) is Procida een geliefd vakantieoord voor Napolitaanse families met kinderen, in het voor- en naseizoen ben je er alleen met de bewoners zelf.

Op de Piazza dei Marteri is het 's avonds een komen en gaan van locals die even een pizzaatje komen halen of gewoon een praatje maken, Super !