Geen dorst in Venetië  image
Jan-Petra

Geen dorst in Venetië

Dorstige toeristen in Venetië kunnen vanaf vandaag een kit krijgen met daarin een leeg drinkflesje en een kaart waarop 122 fonteinen zijn aangegeven. De waterstad hoopt zo een deel van haar afvalprobleem op te lossen.

Elk jaar brengen 18 tot 19 miljoen mensen een bezoek aan Venetië. De miljoenen plastic drinkflesjes die zij achterlaten, maken het al aanzienlijke afvalprobleem van Venetië alleen maar erger.

Anti-dorst kit
Het uitdelen van pakketjes met lege drinkflesjes en een kaart is een nieuw wapen in de strijd tegen het groeiende afvalprobleem. Toeristen kunnen met de kit hun dorst lessen bij 122 fonteinen verspreid over de hele stad. De flesjes hebben een label waarop de chemische analyse staat van het fonteinwater. Het water wordt door de lokale autoriteiten als 'super veilig' bestempeld. Elke fles draagt ook de slogan: 'Gooi me niet weg, gebruik me opnieuw.'

Geen mineraalwater bij vasten
De waterkwestie werd eerst door de katholieke kerk aangekaart. In februari riep de kerk de gelovigen op om geen mineraalwater uit flesjes te drinken tijdens het vasten. Het doel was om bij de gelovigen 'een gevoel van verantwoordelijkheid op te roepen voor het behoud van de schepping.'

Grootste consument
Italianen zijn 's werelds grootste consumenten van flesjes mineraalwater, volgens het Earth Policy Institute in Washington. In 2006 goten Italianen 246 liter mineraalwater per persoon door de keel, dat is meer dan het gemiddelde van de Verenigde Arabische Emiraten of Mexico.

Stuk goedkoper
De Venetiaanse gemeenteraad hoopt dat de nieuwe campagne zowel de inwoners van Venetië als de toeristen zal aanspreken. Tapwater is een stuk goedkoper dan mineraalwater, want het kost slechts negen eurocent per liter.

Wereld Milieu Dag
Het flesjesproject wordt gesponsord door de gemeenteraad en valt samen met de VN Wereld Milieu Dag. Vanaf vandaag zullen de pakketjes worden uitgereikt op een plein in de buurt van Piazzale Roma, waar de meeste toeristen aankomen.

Wil je zelf een anti-dorst pakketje scoren in de waterstad? Boek met Columbus het goedkoopste vliegticket naar Venetië!