Zuidland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Het bos van Thor

Zuidland,
IJsland


Pórsmörk is een beschermd natuurgebied weg van de Ringweg 1. Het betekent letterlijk het 'bos van Thor'. Het is dan ook één van de weinige plekken op IJsland waar je aardig wat bomen vindt, in dit geval berkenbomen. Het park is op een natuurlijke manier beschut doordat het omgeven is door hoge bergen. Er heerst een aangenaam zacht microklimaat. Daarnaast is het afgebakend door twee vrij wilde rivieren, waardoor schapen het land niet kaal kunnen vreten. Hierdoor is het dan ook groen wat de klok slaat.

De wandelmogelijkheden zijn echt fantastisch, ik mag wel zeggen legendarisch. Je kunt wandelingen maken variërend van 1 uur tot 6 uur, allen geven je spectaculaire panorama's over dit gebied. Eén van de bekendste lange afstandswandelingen van IJsland eindigt hier, de Laugavegur, een vierdaagse trektocht van Landmannalaugar naar Pórsmörk, 55 km in lengte.

Op de foto dalen we af van de Valahnukur, een spitse berg die je in anderhalf uur kunt beklimmen, de 'panorama' trail. Aan de verre horizon zie je de enigszins verlichte royalietbergen van Landmannalaugar, ertussen het landschap wat je doorkruist via de Laugavegur.

Pórsmörk is alleen in de zomer bereikbaar via de F261, startend vanaf de bekende Seljalandsfoss, met 4 wheel drive hoog op de assen. Vele riviertjes moet je ervoor doorsteken, 30 km lang. Alternatief is een speciale bus die je vanaf de waterval er naar toe brengt, wel 50 euro per persoon, maar elke euro waard.