Zuidland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Wandelroute Landmannalaugar

Zuidland,
IJsland


Als je maar één dag hebt om Landmannalaugar te bezichtigen, wil je graag het beste zien wat dit geweldige vulkanische gebied te bieden heeft, en het liefst zonder veel toeristen om je heen. Als je bij de hutten aankomt, staan daar echter wel een tiental bordjes met wandelroutes er op. Wat te doen?

Nou, het volgende; volg niet zoals de meeste mensen doen het bordje Laugahraun, direct het lavaveld in. Volg echter het bordje Graenagil, dan ben je al snel met slechts enkele andere wandelaars. Het leidt je over een lege vlakte met royalietbergen, richting een kloof vol gekleurde bergwanden (de Graenagil), je loopt hier langs een beek die je blijft volgen. Heel gaaf is een deel waar, als het waait (en dat zal het doen), om de zoveel seconden een lading gruis naar beneden rolt van de bergwand af, daar waar de kloof het nauwst is. Dit veroorzaakt een zandwolk. Met een beetje timing ren je er op het goede moment doorheen over het smalle pad.

Je klimt aan het eind van de kloof omhoog, en ineens kom je tien meter hoger op het lavaveld Laugahraun terecht (verpletterend moment!) en zie je na een tijdje de gekleurde vulkaan Brennisteinsalda boven het lavaveld uitstijgen (prachtig contrast!). Het is een 'must' om hier een stukje op te klimmen. Na een kwartiertje sta je al hoog genoeg om een magnifiek overzicht te hebben over Landmannalaugar, zoals op de foto. Aan de voet van de vulkaan vindt je stomende zwavelpoelen met prachtige kleuren en de geur van rotte eieren.

Vanaf hier volg je de route naar links langs de royalietbergen, waarna je rechtsaf het lavaveld weer doorsteekt, terug naar de hutten. Zo krijg je in één wandeling het meest complete beeld via een 'loop', en wandel je niet met de meeste toeristen mee die recht naar de vulkaan lopen en dezelfde weg weer terug nemen. Veel toeristen komen trouwens standaard om 12.00 uur 's middags met bussen aan bij de hutten. Dus ben er eerder of een stuk later, dat scheelt een boel. De beschreven route neemt inclusief beklimming en rustpauzes ongeveer 3,5 uur in beslag, maar is wel eenvoudig.

Op de foto volg je van achter het lavaveld de route naar de rechterkant van de foto, waarna je na de oversteek van het lavaveld (je ziet er een paar mensjes in lopen) bij de zwavelpoelen links beneden uitkomt. Aan de linkerkant van de foto volg je de weg terug naar de hutten. Veel wandelplezier!!