Strokkur

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Wachten op de Strokkur

Strokkur,
IJsland


De bekendste bezienswaardigheid van het geothermisch gebied Haukadalur is natuurlijk de actieve geiser Strokkur, die zo'n beetje elke tien minuten een uitbarsting heeft. Hoewel dit een spectaculair fenomeen is, hoef je je in dit gebied niet blind te staren op deze ene publiekstrekker. Het hele landschap van Geysir, rondom de Strokkur, barst van de kolkende modderpoelen, stomende stroompjes en helblauwe voormalige geisers. Hier lééft de aarde, wel zo toepasselijk op Earth Day.

Toegegeven, de uitbarsting van de Strokkur is wel heel bijzonder om te zien. Minutenlang wordt je geduld op de proef gesteld, en dan inééns komt er een blauwe bel, en spuit er tientallen meters hoog kokend water de lucht in. Vooral ook even zónder camera van dit bijzondere moment genieten!

Je kunt nabij de Strokkur overnachten in Hotel Geysir in een eenvoudige kamer met uitzicht op de Strokkur. Heel bijzonder om 's ochtends wakker te worden en als eerste een geiser zo'n 20 meter hoog te zien spuiten. Het hotel beschikt ook over een prima restaurant.