Rondom Reykjavik

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Voor gezouten vis naar Grindavik!

Rondom Reykjavik,
IJsland


Gezouten vis was rond 1900 een van de belangrijkste bronnen van inkomsten voor IJsland. Er werd en wordt veel geld mee verdiend. Grindavik, op het schiereiland Reykjanes,is al sinds 934 bekend om haar gezouten vis ; van de 2400 inwoners werken de meeste in de vis- en visverwerkendeindustrie. Hier zie je de vrolijk gekleurde fabriek.
De IJslandse methode van het zouten van vis is uniek en geheim. De vis wordt meteen na de vangst schoongemaakt en in diverse lagen gezouten. Dit was van oudsher een taak voor de vrouwen en kinderen van het dorp en deze methode om vis te zouten wordt nu nog steeds toegepast.
Waarom is gezouten vis zo populair? Ten eerste de houdbaarheid en ten tweede de religie.
IJsland exporteerde veel naar Zuid Europese landen waar de bevolking overwegend katholiek is en op vrijdag geen vlees mocht eten. Vaak werd dan gezouten vis het alternatief.
Grindavik is trots op zijn vis en heeft zelfs een museum geopend met als thema de geschiedenis van de zoutvisindustrie. Het IJslandse Zoutvismuseum (Hafnargata 12a, Grindavik) is iedere dag geopend van 11.00 tot 18.00 uur. Met ongeveer 10 minuten rijden vanaf de Blue Lagoon ben je er.
De entree is niet gratis, de lucht wel, die ruik je al van verre.