IJsland

Info Papegaaiduikers

Papegaaiduiker (Fratercula arctica) zijn mooie vogels die in groepsverband leven. Dit komt het duidelijkst tot uiting als het broedseizoen begint. Op vele plekken aan de kust van o.a. IJsland strijken ze begin april neer. Op zee is dan hun snavel al gekleurd. Als ze bij de kust arriveren, blijven ze allereerst nog een week op zee, alvorens ze voorzichtig hun broedplek uitzoeken. Deze plek is vaak een hoge kust, waarbij ze in het gras/zand hun holen kunnen graven, waar ze hun nesten zullen leggen.Vanaf april tot aan medio juni is het broedgebied voor de mens niet toegankelijk. Daarna zijn de eieren uitgebroed en mogen we deze plekken (Soms onder begeleiding zoals bij Ingólfshöfdi) bezoeken. Over heel IJsland zijn vele plekken te vinden waar ze nestelen. Want in totaal strijken ieder jaar 8 miljoen paartjes op de kust van IJsland neer.
Pas in augustus vliegen de jongen uit en en niet lang daarna vertrekken de vogels weer terug naar hun wintergebieden op zee. In het noorden van IJsland vertrekken ze pas begin september.
De Papegaaiduiker beweegt zich onder water voort door krachtige slagen met de korte, rechte vleugels te maken. Deze zijn uitgerust met stijve slagpennen. Hierbij bereiken ze snelheden van ca. 20 km per uur. De zwemvliezen worden niet gebruikt voor voortstuwing maar alleen om mee te sturen. Doordat de veren tegen het lichaam worden gedrukt, is de stroomlijn van de vogel perfect.
Overigens zijn papegaaiduikers ook geliefd bij de IJslandse bevolking, behalve dat ze veel toeristen trekken, hebben ze daar een mooie spreuk. Die luidt: Wijn, vrouwen en papegaaiduikers: hoe ouder ze worden hoe beter ze smaken!
Wilt U nog meer weten over de papegaaiduikers (Of andere vogels) of meer Info over IJsland willen hebben kijk dan eens op de volgende site: [url="http://www.iceland-nh.net/birds/data/Fratercula-arctica/znl-fratercula_arctica.html" target="_blank"]KLIK HIER[/url]
1
2

Info over deze tip

Reisreporter
Aantal keer bekeken
3453
Geplaatst op
10 Oct 2009
Land
Categorie
Wildlife
Laat kaart zien
 

2 reactie(s) bij "Info Papegaaiduikers"

  • profile image comment

    Bedankt voor de info!

    Door pimschaaf • geplaatst op 2015-02-12 06:39:38
  • profile image comment

    Goede tip van deze prachtige vogeltjes die ik als 'Puffins' ken. Nooit geweten dat ze ook op het ijslandse menu staan! Weet jij soms hoe ze zo'n hele verzameling vissen kunnen pakken en houden in hun snavels - want ik neem aan dat ze iedere vis een voor een vangen?

    Door Mireille • geplaatst op 2009-10-10 17:19:02

Laat een reactie achter

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.