Oostland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

route Oxi-pas Berufjordur

Oostland,
IJsland


Oost IJsland is een beetje vergeten deel van het land. Alleen de mensen die met de boot aankomen in Seydisfjordur rijden doorgaans het prachtige stuk tussen Egilstadir en Hofn.
Een route die over de oostelijke hoogvlaktes gaat en die via prachtige fjorden afdaalt naar de kust waarna een zeer afwisselend landschap volgt.
Orientatiepunten zijn Egilstadir (goede infrastructuur, boodschappendorp), Djupvogur (vissersgehucht met knusse haven en excursie mogelijkheden) en Hofn (vaak eindpunt voor bezoekers die vanuit het westen, Reykjavik, komen en met veel overnachtingsmogelijkheden).

Tussen Egilstadir en Djupivogur is de reguliere ringweg met zo'n 60km af te snijden.
Door de Oxi-pas (weg 939, pashoogte ca. 530mtr) te nemen ga je voor een prachtige stuk natuur... en avontuur. Een brede grindweg, die prima met gewone auto is te berijden, brengt je bovenaan de wijdse Berufjordur met geweldig uitzicht. Onderweg kom je een idylische picknickplaats tegen nabij een waterval en uitzicht over het dal. Hier kun je mooie wandelingen maken onder andere rond de waterval. Beneden in het dal van de Berufjord eindig je in een brede, stenige delta waar veel watervogels zitten. In de Berufjordur sluit je aan op de ringweg waarbij je evt. kunt overnachten in het hostel (ca. 20km linksaf). Rechtsaf gaat de ringweg langs de kust naar Djupivogur wat een prettige rustplaats is.

De Oxi-pas gaat vaak pas eind mei open vanwege sneeuw en mist. Op de steilste stukken gaat het ca. 17% naar beneden. Zie mijn foto's voor een indruk.