Noordland West

Het noordoosten van Noordland West wordt vaak overgeslagen. Onterecht, want ook hier vind je prachtige natuur. De Kerlingarfjöll ligt ten zuiden van de gletsjer Hofsjökull, het is een kleurrijk gebied met veel rhyoliet. Ook de baai van Husavik ligt hier. Dit is het startpunt van veel walvissafari's. Husavik ligt tussen de met ijs bedekte bergen.

Informatie over Noordland West

Beste foto's & tips van Noordland West

'378439' door corriedewinter '378439' door corriedewinter

IJslandNoordland West

IJslandNoordland West

Panorama: Als de...lu

corriedewinter

Het is zomer in IJsland en we treffen als we op zoek gaan naar walvissen in de baai van Husavik. Je kunt ook zelf in de baai gaan varen of vissen. Bij het huisje aan de baai zijn bootjes en vishengels te huur. De lupine bloeit uitbundig. Deze Alaska lupine is niet inheems; hij is geïmporteerd om erosie tegen te gaan en waar mogelijk de bodems te verbeteren. De lupine is een vlinderbloemige en kan stikstof uit de lucht omzetten in organisch materiaal. Het is dus een groenbemester die goed gedijt op IJsland. De lupine verspreidt zich snel. Met name op grindrijke gronden., zoals bij het stadje Husavik zien de hellingen paars.

'489916' door corriedewinter '489916' door corriedewinter

IJslandNoordland West

IJslandNoordland West

Het huis dat zeven...

corriedewinter

In IJsland is hout zeer prijzig, dus er werden alleen huizen van hout gebouwd voor de elite. Dit huis dat diende als provinciehuis, staat in Glaumbaer in het noordwesten op de weg van Akureyri naar Saudarkrokur. Het huis is nu onderdeel van het gelijknamige museum met een turfboerderij. Het huis werd aanvankelijk gebouwd als vergaderruimte en woonhuis voor de districtsbestuurder. Toen hij elders werd benoemd, nam hij zijn huis gewoon mee. Het vervoer van het hout ging hoofdzakelijk over ijs. Paarden trokken sleden met deze vracht naar de kust, vandaar werd het hout verscheept naar een volgende kustplaats waarna het weer over land werd versleept naar de plaats van bestemming. In de jaren 1862 tot 1891 verhuisde het huis zes keer en in 1891 kwam het huis in particuliere handen. Uiteindelijk verhuisde het huis in 1985 voor de zevende keer, gewoon over de weg, naar de plek waar het nu staat. Een bezoek aan het Glaumbaermuseum met de oorspronkelijke turfboerderij, de kerk en twee houten huizen is echt de moeite waard. Je krijgt een heel goed beeld van het leven in die tijd. Zelfs in IJsland kan het druk zijn: Ga laat in de middag, dan heb je mooi licht, of 's morgens om negen uur. Op het terrein rondkijken is gratis, net als een kijkje in de houten huizen. Toegang tot de turfboerderij is 1200 kronen, ongeveer 8 euro (prijs 2015)

Laat kaart zien