IJsland

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

IJsland image

Bloot in Landmannalaugar

IJsland
Europa
Fransvdg

Bloot in Landmannalaugar

Het is al weer lang geleden dat ik mijn IJslandreis maakte: in de zomer van 1985. Ik koos toen voor een kampeerreis bij Ulfar Jacobsen met een internationale groep, onder leiding van een IJslandse gids. Ook was er een groep IJslandse studenten mee als keukenploeg. De organisatie was prima.

IJsland was in die tijd nog helemaal niet toeristisch. Onze gids, Halldor, liet ons heel veel interessante plekken zien: o.a. de mooie grote gletsjers in het zuiden, de prachtige watervallen, de imposante berg Herdubreid, het “maanlandschap” bij Askja, Myvatn, de vulkanische velden bij Namaskard en natuurlijk ook het schitterende Landmannalaugar met zijn prachtige geel-, rood-, bruin- en grijsgroengekleurde rhyolietbergen. Daar kampeerden we bij een warmwaterrivier.

Halldor had ons onderweg al verteld dat het voor de IJslanders heel gewoon was om in de vrije natuur naakt te baden. Dat was voor de meesten van ons bij het Viti kratermeer wel even wennen, maar ook wel ondeugend leuk. Toen we bij de warmwaterrivier in Landmannalaugar aankwamen was dat bloottaboe in de groep intussen flink verminderd.

Maar er was daar een ander probleem, het was regenachtig en daardoor niet aangenaam om naakt te lopen. Er waren geen kleedcabines bij het eenvoudige steigertje. En om nou mijn kleren daar zo maar neer te leggen leek me geen goed idee.

“Verzin toch een list, Tom Poes!” Ik besloot om me in de tent al uit te kleden, daar mijn regenpak aan te trekken en dan bij de steiger dat pak snel uit te doen. Zo kon ik dan vlug de heerlijk warme rivier in plonzen. Zo gedacht, zo gedaan. Ik genoot van mijn bad en ontdekte dat ik niet al te ver richting bron moest zwemmen omdat het water daar steeds heter werd.

Ik had helemaal geen haast om uit het water te komen. In de regen zwemmen was eigenlijk wel erg leuk. Maar….toen ik weer op de steiger kwam, bleek mijn regenpak intussen van binnen net zo nat te zijn als aan de buitenkant. Oei, dat viel tegen. Gauw trok ik het koude pak aan om daarna snel weer richting tent te gaan. Ik koelde rap af en in mijn puptentje was het ook niet warm.

Om door te warmen trok ik vlug flink wat kleren aan en met dikke sokken en een warme trui kroop ik snel diep mijn slaapzak in. Het is dan niet fijn als je binnen vijf minuten merkt dat je naar de WC moet en dat het toiletgebouw een eind weg is. Op een eiland met korte zomernachten (dus het is laat nog licht) en nauwelijks bomen kun je dan met goed fatsoen niet vlak bij je tent een plasje doen. Zucht….

Foto's

2a8b7.jpg
2a8b7.jpg
Fransvdg