IJsland

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

IJsland image

Tegen de klok in: Rondreis Ijsland in 13 dagen

IJsland
Europa
Valari

Tegen de klok in: Rondreis Ijsland in 13 dagen

Mijn autoroute - was werkelijk een prachtige rondreis over het indrukwekkend IJsland De reis begon rustig in Reykjavik met een zacht zonnetje en een strak blauwe lucht. Na de auto te hebben opgehaald zijn we begonnen met de roadtrip en dan lekker tegendraads tegen de klok in, dus naar het oosten. We zijn begonnen met de bekende golden circle tour, omdat je die gewoon gezien moet hebben.

De tour bestaat uit: Pingvellir nationaal park, de Gullfoss watervallen en de geisers van Geysir & Strokkur. We zijn begonnen met een bezoek aan het Nationale Park Pingvellir, waar de scheidingslijn van het Amerikaanse en Eurazische continent te zien is en waar ooit IJslands eerste parlement bijeen kwam. Ondanks dat het een van de belangrijkste toeristische trekpleisters is, vonden wij het een waanzinnige eerste stop. De ingang van het park biedt een wijds uitzicht over het park en het azuurblauwe meer. We werden er erg gretig van, maar we wisten dat we nog 2 locaties die dag wilden bezoeken, dus na ongeveer 3 uur gingen we door naar de geisers en dat was in EEN woord fantastisch. Wat een natuurgeweld! Ook de watervallen waren de moeite waard, maar we waren al een beetje verpest door al dat moois. Als de zon scheen zag je wel meerdere regenbogen, dat voor mooie plaatjes zorgde.

Na deze tour ging voor ons gevoel de roadtrip pas echt beginnen, want alles wat meer dan een dag rijden is van Reykjavik is, voelt stil en verlaten maar wat kan dat lekker zijn. We koersten verder richting het oosten en onze eerste stop zou Selfoss zijn, waar we misschien wel het hoogte punt van onze reis hebben beleefd. Na een fantastische klim over een bergpas kwamen in een soort van 'Lord of de rings' bergdal, waar we geisers zagen en aan het einde een natuurlijk WARM WATER rivier vonden, waar we nog 1 ander IJslander tegenkwamen en verder helemaal niemand. Hij prijsde ons dat we het hadden gevonden en wij vonden het echt zo gaaf!

Op weg naar onze volgende slaapplaats zijn we nog even gestopt bij de Skogafass watervallen, die op zicht wel de moeite waard zijn om te bezoeken, omdat je er ook boven op kan staan, wat weer een zeer prettig en wijds uitzicht biedt helemaal tot aan de oceaan.

Na Selfoss gingen we door naar de 2e belangrijkste trekpleister van IJsland: Het Vatnajokull National park. Ook wel bekend van de recente vulkaan uitbarsting begin juni 2011. Het park is de grootste gletsjer van Europa en na een iets wat commerciële tocht vanuit Skaftafell kwamen we terecht in een zee van eindeloos wit en ik had de tocht echt voor geen goud willen missen. De dag werd afgesloten met het bezoek aan het aansluitend IJsbergenmeer (Jökulsárlón). Waar je de ijsschotsen naar de zee ziet drijven, wat ook weer fantastische kiekjes oplevert.

We trokken weer verder door naar het oosten, waar we nog stopten in Hofn (ook wel Lobster town) en de zwart zandstranden van Vik. Het was een flink stuk rijden, maar het Oosten, maar het was dan ook echt de moeite waard. We kwamen einde van de middag aan in de grote oostelijke stad Egilsstaðir, waar we nog de pas over moesten naar het iets onbekendere Seyðisfjörður. Op de helft was de pas werden we verrast door sneeuwval en opnieuw een indrukwekkende zee van sneeuw en ijs. We kwamen uiteindelijk aan in het afgelegen Seyðisfjörður aan de rand van een grote fjord. Af en toe wordt deze rust flink verstoord door de ferries, die uit Noorwegen en Denemarken daar binnenkomen.

Na het oosten zijn we door de binnenlanden, via de prachtige Myvatn regio naar het Noorden gereden. In de Myvatn regio heb je naast de beroemde hot springs ook de mogelijkheid om een vulkaanmeer te bezoeken en een krater te beklimmen. (Krafla). Verder is de temperatuur hier weer stuk aangenamer dan in het oosten!

In het noorden gaan we eindelijk walvissen zien! Het wachten werd beloond met een bezoek aan de Puffin kolonie (papegaaiduikers en de mascotte van de IJslanders), dolfijnen en verschillende walvissen. De boot vertrok uit Husavik en was na ongeveer 3 uur weer terug. We hebben een zeilboot genomen, zodat we lekker met de wind in de haren konden genieten van de toch. We hebben in het Noorden in Akureyri gelogeerd, wat de belangrijkste stad van het noorden is. Het is een moderne stad, waar goed kan worden geborreld, gegeten en geshopt.

De west-fjorden hebben we helaas in onze 14 dagen moeten overslaan. Het schijnt er wel echt fantastisch te zijn. We hebben aan het begin van de west-fjorden gelogeerd in Hrútafjörður, waar we uitstapjes konden maken naar de ander Gletsjer van IJsland ( Snæfellsjökull ) en de Dettifoss watervallen.

Via een piepklein plaatsje in het Oosten van IJsland zijn we weer aangekomen in Reyjavik, om nog een keer bij de beroemde Fishmarket van de heerlijke IJslandse kreeft te genieten.

IJsland is zeker te doen in 14 dagen! Overigens zijn veel toeristen een paar dagen in en rond Reykjavik als tussenstop Europa - Amerika/Canada. Ik zou zeggen in 5 dagen kun je de belangrijkste plekken van IJsland wel zien.

Het mooiste van IJsland vind ik wel de verschillende landschappen. We hebben letterlijk in onze korte broeken en onze skibroeken rondgelopen in 1 week.

Ik had helaas weinig tijd voor de blog, maar wilde in ieder geval de hoogtepunten en mijn enthousiasme met jullie delen.

Enne een foto zegt meer dan duizend woorden!

Foto's

ec24d.jpg
ec24d.jpg
Valari
d596f.jpg
d596f.jpg
Valari
dd921.jpg
dd921.jpg
Valari