IJsland

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

IJsland image

IJsland

IJsland
Europa
Kellybaetsen

IJsland? Gij bent gek!

De meeste mensen in mijn omgeving zijn het type zon-zee-strand-fanaten en bij voorkeur uiteraard all inclusive. Lekker twee weken niets doen aan het strand of zwembad.
Je de hele dag laten bedienen of lekker schransen aan het immens grote buffet terwijl je over de Russen struikelt. Dit alles natuurlijk aan de Turkse Riviera, de bekende Costa Brava of de Kanariepieten-eilanden. Dan heb je natuurlijk nog de jeugd van tegenwoordig die halsoverkop naar Chersonisos moet want dat is na vorig jaar natuurlijk ‘the place to be’. Volgend jaar vind je deze tieners al jodelend in bikini op de skipiste van Tirol, jodelahitiii.

Tja, in een ver verleden (ai, ik word ook oud) heb ik deze vakanties ook wel eens geprobeerd maar dat bleek toch niet geheel mijn ding. Tot vroeg in de ochtend door Salou of Callela huppelen om vervolgens ‘de rest van de dag/middag’ gaar op het strand te hangen omdat je tot niets anders meer in staat was. Vrienden zo rood als een kreeft van het strand plukken omdat ze niet meer in staat waren naar het appartement te kruipen en daar vervolgens in slaap waren gevallen. In iedere kroeg of discotheek als een stuk vlees te worden beoordeeld. In mijn tijd werden wij dames nog met cijfers beoordeeld maar tegenwoordig doen ze dat in ‘O Cherso-stijl’. Het schijnt dat PINO tegenwoordig iets meer betekent dan die grote bekende blauwe vogel waar we als kleuter zo graag naar keken. Drankjes werden in overvloed besteld om de stempelkaarten vol te krijgen want zonder de bekende discotheek-shirts kon je met goed fatsoen niet terug naar Nederland komen.
Nee, als Toos-Alcoholloos had ik het niet gemakkelijk aan de Costa Brava dus na twee keer had ik dat wel gezien. De All-inclusive-Turkije-vakantie bleek ook niet mijn ding te zijn.
Ik zag niet meer dan de binnenkant van mijn ogen op mijn strandstoel, verveelde me te pletter, kreeg in spuit in mijn achterwerk bij de o zo aardige Turkse dokter vanwege een onverklaarbare allergie en omdat ik er toch was moest en zou hij ook meteen mijn oren uit spuiten! Leuke vakantie gehad, vraagt iedereen dan na thuiskomst. Uiteraard bevestigde ik dat luidkeels terwijl ik dat van binnen eigenlijk betwijfelde. Ik miste iets…maar wat?
Ik wilde natuur, cultuur, wildlife, actief bezig zijn en andere werelden ontdekken. Tja, dan moet je niet aan de Spaanse of Turkse kust zijn.

En toen ondekte Kelly dat het ook anders kon.
Mijn omgeving weet inmiddels dat ze me niet meer kunnen overhalen om de 3678ste keer naar dezelfde plaats op vakantie te gaan waar ze iedere dag in hetzelfde restaurant eten, 2 x hetzelfde boottochtje doen en hetzelfde rondje op de bazaar lopen om vervolgens de laatste avond alle souvenirs bij elkaar te sprokkelen voor de zo laagst mogelijke prijs.
Nee, ze weten dat ik gewoon lekker eigenwijs mijn eigen ding doe. Waar gaat de reis dit jaar naar toe is een vraag die ik regelmatig voorgeschoteld krijg. De nieuwe bestemming is inmiddels bekend en zoals verwacht zorgde dat weer voor enige hilariteit bij de eeuwige zon-zee-strand-fanaten.
IK GA NAAR IJSLAND!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Juist ja, leg dat maar eens uit.
De volgende opmerkingen zijn me afgelopen weken om de oren gevlogen:
- Gij bent gek!
- Wa moette daor nou weer doen? (mijn antwoord ‘ijsje eten’ werd niet echt serieus genomen)
- Gij lievur dan ik
- Landen waor het kouwer is dan 25 graden moette nie op vakantie gaon
- Daor is het zeker -40!
- Das kouw
- Gij spoort ech nie.
Tja, met andere woorden: kan nie zwemmen nie, kan nie zonne nie, das nie goe!

Om die opmerkingen moet ik alleen maar erg hard lachen want ik weet inmiddels wie het laatst lacht. Bij het horen van mijn verhalen en het zien van de vele foto’s zie je iedere keer weer de verbaasde gezichten. Goh, dat is toch ook wel heel erg mooi hoor ik ze iedere keer weer zeggen.

Ik wil al jaren ontzettend graag naar IJsland en nu is het eindelijk zo ver! Ik wil me laten overspoelen door vulkanen, geisers, watervallen en spectaculaire landschappen. Het weer neem ik maar op de koop toen want ik zal niet onder stoelen of banken steken dat ik een enorme koukleum ben. De korte broeken en teenslippers maken nu plaats voor dikke vesten, muts en handschoenen en dat notabene in de maand mei!
7 dagen lang ga ik de IJslandse natuur ontdekken en ik heb er super veel zin in!
Op naar IJsland!!!!!!!!!!!!!!