Dublin

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Monasterboice

Dublin,
Ierland


Een stukje ten noorden van de overbekende en toeristische grafheuvels van New Grange ligt midden in de Ierse weilanden een voormalig klooster, Monasterboice, gesticht in de 5e eeuw . Wat een geweldige rust en sfeer tref je hier, hoge bomen rondom het kleine kloosterrein, een klein landweggetje ervoor, bijna niemand te bekennen.

Hier vindt je behalve de overblijfselen van het klooster, drie geweldig mooi bewaarde Keltische Kruizen. Ze worden het North, West en South Cross genoemd en dateren uit de tiende eeuw. De ene is met 7 meter het hoogste Keltische kruis van Ierland. Op de foto is de best bewaarde, mooist bewerkte van Ierland te zien, vol met beeltenissen uit het oude en nieuwe Testament, 5,5 meter hoog. Perfect bewaard, en vrij benaderbaar. Ook staan er overblijfselen van twee kerkjes zoals te zien is.

Op de achtergrond zie je de 33 meter hoge Round Tower uit de negende eeuw, waar de monniken en nonnen (jawel, gemengd) zich in konden verschuilen bij gevaar. De deur zit dan ook een aantal meters boven de grond. Een Round Tower had een drietal verdiepingen waar ze met trappetjes omhoog klommen. Vikingen hadden hier wel een trucje voor door ze gewoon uit te roken.

Klein maar vol mystiek, vol historie, rustig en vrij toegankelijk. Neem de afslag ná New Grange en laat je meevoeren in de geschiedenis van deze plek.