Boedapest

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Ronde koepelzaal in het Parlementsgebouw

Boedapest,
Hongarije


Voor bezoekers van de Hongaarse hoofdstad Boedapest is een bezoek aan het parlementsgebouw in Gotische stijl een absolute must. Het gebouw uit 1902 met een lengte is 268 en een breedte van 118 meter is één van de mooiste monumentale bouwwerken in de wereld. Het is fraai gemeubileerd en voorzien van kostbare tapijten, houtsnijwerk, beelden en historische schilderijen.
Prachtig is de ingang met de enorm brede hoofdtrap en plafondfresco’s. Leuk om te zien zijn de de luxe sigarenhouders met asbak in de gangen buiten de parlementszaal.
Tijdens de rondleiding zie je veel rijkdom, goud, zuilen en fresco’s. Heel erg mooi is de ronde koepelzaal, 96 meter hoog en versierd met ingewikkelde decoraties. Ook de pilaren zijn rijkelijk versierd met beelden van Hongaarse heersers. In deze ruimte worden ook de kroningsinsignes, de kroon van St. Stephanus, de scepter, de rijksappelen en het zwaard tentoongesteld.

Het is aan te bevelen om tijdig te reserveren voor een rondleiding die 45 minuten duurt. De rondleidingen zijn natuurlijk in het Hongaars maar ook in het Engels en Duits. Wil je dit monumentale gebouw niet missen en een lange wachtrij voorkomen, reserveer dan kaartjes via internet. De toegang is sinds 1 januari 2013 niet meer gratis zoals vaak nog wordt gezegd. Eigenlijk is de rondleiding van 45 minuten te kort om alle pracht en praal goed te bekijken. Rekken om nog een laatste foto te maken wordt niet geaccepteerd. De militaire garde die toezicht houdt is niet te vermurwen en zet je resoluut buiten de deur als de tijd om is.
Heb je het parlement van dichtbij en van binnen gezien, bekijk het dan ook eens ’s nachts vanaf een rondvaartboot op de Donau!