Boedapest

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Grootste synagoge van Europa

Boedapest,
Hongarije


Wandelen door de oorspronkelijke Joodse wijk van Boedapest is erg leuk. Hier kom je niet veel toeristen tegen. We kwamen langs een leuke kroeg waar we genoten van een heel alternatief interieur en een colaatje. Vervolgens gaan we even een kleine synagoge met een mooi spreekgestoelte en een mooi altaar naar binnen. Erg mooi, maar ons doel is de grootste synagoge van Europa!

In de nauwe straatjes zien we de grote karakteristieke Moorse koepels op de twee torens nog niet. We lopen lukraak rond tot we plots voor het bijzondere gebouw staan. Het gebouw is tussen 1854 en 1859 gebouwd en heeft een gevel die bestaat uit blauwe, gele en rode bakstenen met hier en daar fijn gedecoreerde stenen. Hier wil ik binnen kijken!

Voor de veiligheid moet je wel eerst door een scan. Je komt vervolgens in een heel grote zaal waar ongeveer 3000 mensen in kunnen. Het interieur van de grote synagoge is oriëntaals en bijzonder rijk versierd. Veel schilderwerken, fresco’s, kroonluchters en ornamenten en grote galerijen met housnijwerk. Ik krijg bijna pijn in mijn nek tijdens het bekijken van alle details die er te zien zijn.

Naast de synagoge ligt de heldentempel. Een indrukwekkend gedenkteken voor 25o Joodse soldaten die in de eerste wereldoorlog voor Hongarije gevochten hebben.

Ook is er een herinneringstuin. In de tweede wereldoorlog was de synagoge een onderdeel van het Joodse getto, waar tienduizenden mensen onder zeer slechte omstandigheden opgepropt zaten. Na de oorlog zijn in de kleine tuin wel 200 doden begraven.

Ik vond achter de synagoge nog een bijzonder kunstwerk. Een grote zilveren treurwilg. Op de bladeren staan de namen van de Hongaarse slachtoffers van de holocaust gegraveerd. Indrukwekkend.

In een vleugel van de synagoge is ook nog een interessant museum, waar veel relikwieën en informatie over het Hongaarse Jodendom te zien is. Je moet wel wat trappen omhoog, maar dat is het zeker waard. Kortom: ben je in Boedapest ga dan zeker naar deze indrukwekkende synagoge. Je kunt er komen door in de Joodse wijk te dwalen. Wil je dat niet dan ga je direct naar de Dohány utca (utca = straat). Wel veel foto's, maken, want dan kunnen we er hier weer van genieten!