The Cotswolds

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Cleeve Hill

The Cotswolds,
Groot-Brittannië


Vanaf Cleeve Hill heb je een weids uitzicht over Cheltenham en de omgeving. De heuvel is onderdeel van de Cotswolds en bestaat uit fascinerende rotsformaties, fossielen en breuklijnen. De kalkstenen rotsen van de Cotswolds vormden zich ongeveer 170 miljoen jaar geleden uit diepe lagen sedimenten die zich vestigden in een ondiepe tropische zee. Later werd de zeespiegel verlaagd, het landoppervlak werd verhoogd en de Cotswold Hills ontstonden.

In en op de Cleeve heuvel is al heel lang kalksteen gedolven voor huizen en wegen. De vele groeves getuigen van deze noeste arbeid. Gladde, korrelige rotsen zoals Lower Freestone, met weinig imperfecties, werden gebruikt als bouwsteen. Grove ruigere rotsen als Pea Grit, met veel fossielen, waren geschikt voor wegen en veldmuren.

Parkeren op de langs gelegen weg is lastig. Er is slechts een kleine parkeerplaats op de coördinaten N51 56.494 en W002 01.348 (de pin op de kaart staat op de parkeerplaats). Volg het openbare voetpad tegenover de parkeerplaats de heuvel op, maar wees alsjeblieft voorzichtig met kinderen! Het is namelijk ook onderdeel van een golfbaan (toch mag je er gewoon wandelen) en bij de steengroeven zijn geen beveiligingen aangebracht. Ga met de kids op zoek naar fossielen in de steengroeven, klauter tussen de hoogst verbaasde schapen door omhoog en waai lekker uit op de top van de heuvel, genietend van het uitzicht. Veel toeristen zul je er niet tegenkomen. Hooguit een paar lokale golfers en bewoners die de wandelpaden gebruiken om de hond uit te laten.