Zo ontdek je de Schotse Highlands image
Lkoedam

Zo ontdek je de Schotse Highlands

In de Schotse Highlands kun je je nog echt even onttrekken aan de bewoonde wereld. Je hoeft helemaal níets. De locals hebben er zelfs een begrip voor bedacht: Highland time.

In Nationaal Park Cairngorms in de Schotse Highlands kun je op zoek gaan naar rendieren. Foto: Tom van der Leij. (© Columbus Travel 2015)


Kilts, whisky en doedelzakken in een landschap van bergen en meren waar de elementen vrij spel hebben. Aan clichés hebben de Hooglanden geen gebrek – voor veel mensen staat dit noordelijke deel van Schotland zelfs gelijk aan het hele land. Niets is minder waar. De dunbevolkte, geïsoleerde Hooglanden onderscheiden zich al eeuwenlang van de sterk verstedelijkte en lieflijkere Laaglanden, waar onder andere Glasgow en Edinburgh liggen.



Paradijs voor outdoorfanaten én rustzoekers



Wat een reis door het gebied zo leuk maakt, is dat de clichés telkens worden bevestigd of juist ontkracht. Ja, je zult op zaterdagen aanlopen tegen mannen die voor een bruiloft hun kilt hebben aangetrokken. En ja, de imposante lochs (meren) en glens (valleien) zijn inderdaad vaak gehuld in regen en nevel. Maar in de Hooglanden vind je ook prachtige stranden, levendige stadjes en een open cultuur met een verrassend Europese inborst. Uiteraard is het landschap gemaakt voor outdoorfanaten: je kunt hier hiken, bergbeklimmen en  paardrijden tot je erbij neervalt. Maar net zo aantrekkelijk is het feit dat je hier je nog echt even kunt onttrekken aan de bewoonde wereld en helemaal níets hoeft. De locals hebben er zelfs een begrip voor bedacht: Highland time.



Trek mee met rendieren



Een van onze favoriete gebieden is Nationaal Park Cairngorms. Je kunt hier bijvoorbeeld een trekttocht met rendieren en ervaren herders langs bergpaden maken. Contacteer hiervoor het Cairngorm Reindeer Centre. Elders in het schitterende natuurpark kun je tijdens een vierwielsafari naar wilde dieren en vogels speuren met gids David Newland of gaan paardrijden met local Rosemary Still. Zij biedt tochten tussen de heuvels en heide van één uur tot wel zes dagen, www.highland-holidays-scotland.co.uk.



Neem de boot naar Knoydart



Het bijzondere schiereiland Knoydart, aan de westkust van de Schotse Hooglanden, staat ook wel bekend als de laatste wildernis van Groot-Brittannië. Na een dag hiken door de bossen en langs de ruige kust, verdien je een diner bij het fantastische restaurant Doune. Om het te bereiken heb je een boot nodig of huur je een mountainbike (beide te regelen via de lokale VVV oftewel parttime postbode Tommy). Je wordt getrakteerd op zeegerechten en een schitterend uitzicht op de zonsondergang en het tegenoverliggende eiland Skye. Kijk voor ferrytijden vanuit Mallaig op knoydartferry.com.



Zoek het eind van de wereld op in Sutherland



De dramatische lochs, kliffen en eenzame pieken als de karakteristieke Suilven en Stac Pollaidh ten noorden van het vissersplaatsje Ullapool vormen Sutherland, een van de dunstbevolkte gebieden van Europa. Maak via smalle landweggetjes bijvoorbeeld een dagtrip naar het kustplaatsje Achiltibuie of ga bergen beklimmen in de omgeving van Inchnadamph. De Schotse westkust heeft ook schitterende stranden. Onder onze favorieten vallen de baai van Morar, met een breed strand omringd door heuvels, en de zandstranden aan Loch Inver, in het hoge noorden.



Dit artikel is geproduceerd door Columbus Travel (© Columbus Travel 2015)