Engeland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Aankomst.

Engeland,
Groot-Brittannië


Voor veel mensen zullen de krijtrotsen van Dover het eerste zijn wat ze van Groot Brittannië zien. En daarna rijden ze van de boot af en verder....
Nu is de haven van Dover niet direct inspirerend, maar Dover heeft meer. Vooral hoog boven je hoofd, op de krijtrotsen. Niet in de laatste plaats het kasteel van Dover, het grootste kasteel van Engeland.
En bij dat kasteel staat ook eens het oudste gebouw van Engeland, de pharos, de Romeinse vuurtoren, rechts op de foto. Bijna uniek, er zijn maar drie Romeinse vuurtorens bewaard gebleven. En dit is de oudste, daterend uit de 1ste eeuw n.Chr. Een tweede vuurtoren stond aan de andere kant van Dover, maar hier is, op enkele brokken van het fundament na, niets van overgebleven. Dvbris, Dover, was in de Romeinse tijd een belangrijke haven en een standplaats van de Romeinse kanaalvloot, de Classis Britannica

Evenzo bijzonder is het hergebruik van deze vuurtoren als klokketoren van de Angelsakische kerk, St Mary in Castro. Op zichzelf een bijzonder bouwwerk, gebouwd en herbouwd in de periode 600 - 1000 n.Chr.
Wel is bij een herbouw de vuurtoren aangepast, de oorspronkelijke Romeinse bouw
was een stuk hoger. De kerk is gedeeltelijk gebouwd met stenen van de vuurtoren. In en om de kerk is op diverse plekken hergebruikt Romeinse materiaal zichtbaar. Deze kerk was onderdeel van de vroeg middeleeuwse burgh, een versterkte nederzetting, die hier na de
Romeinse tijd ontstond. De aarden wallen die om de kerk en vuurtoren heen lopen zijn waarschijnlijk onderdeel geweest van deze vesting.
In 1066 veroverd door Willem de Veroveraar, waarna een nieuw kasteel werd gebouwd op de plek van het voormalige Romeinse fort. Dit kasteel is uiteindelijk uitgegroeid tot het enorme complex wat hier nu ligt. De kerk met vuurtoren werd onderdeel van dit militaire bolwerk, en heeft lange tijd gedient als garnizoenskerk.
Nog weer verbouwt in de late Middeleeuwen, ontwijd aan het eind van de 17e eeuw en gebruikt als opslagplaats. In het begin van de 18e eeuw was het een ruïne, aan het einde van de 19e eeuw is men begonnen met restauratie van de kerk en de vuurtoren. Nu weer in gebruik als garnizoenskerk.
Bezoeken, niet zomaar doorreizen!