Athene

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Ander Athene: In herinnering aan....

Athene,
Griekenland


Elk jaar op 6 december wordt in Athene de dood van de 15-jarige Alexandros Grigoropoulos herdacht. Dit gebeurt niet middels een stille tocht, zoals wij dat kennen in Nederland, maar door middel van een grote demonstratie, die standaard eindigt in een gevecht met de politie. Het is een jaarlijks protest tegen de macht en het geweld dat de politie gebruikt tegen jongeren.
De 15-jarige Alexandros werd op deze plek vermoordt in de wijk Exarchion, dat al sinds de jaren '70 bekend staat om haar anarchistische trekken. Hij werd doodgeschoten door een politie agent.
Volgens onze gids waren het twee agenten die zich verveelden en dus de wijk zijn ingelopen. Dit is niet gebruikelijk, omdat de politie deze wijk over het algemeen niet ingaat. Toen ze werden opgemerkt, werden er opmerkingen naar hen gemaakt. Dat heeft hen zo geprovoceerd, dat één van hen Alexandros doodschoot. Inmiddels is de agent veroordeeld en zit hij zijn straf uit.
Na de dood van Alexandros volgden er wekenlang rellen in Athene en de rest van Griekenland.
Elk jaar op 6 december wordt nog steeds zijn dood herdacht door grote groepen jongeren, waarbij er standaard rellen uitbreken tussen hen en de politie.
Het tweede plakaat op de foto is van Berkin Elvan, een Turkse jongen die in Istanbul door de politie werd vermoord tijdens de demonstraties in 2013 (en overleed in 2014 na 269 dagen in coma te hebben gelegen). Hij was brood gaan halen voor zijn familie.