Athene

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Topattractie: het nieuwe Acropolis Museum in Athene

Athene,
Griekenland


Het kenteken van Athene is de beroemde Acropolis, de hoge rots die een prachtig uitzicht over de stad biedt. De antieke monumenten op de Acropolis staan echter nog steeds in de steigers en bovendien lopen daar vaak zoveel mensen in grote groepen met luidsprekende gidsen rond dat je niet echt van deze eerbiedwaardige plek kunt genieten.

Maar de stad is gelukkig een formidabele attractie rijker: het nieuwe Acropolis Museum! De architectuur van het museumgebouw is buitengewoon. Het is met de modernste technieken heel ruim opgezet, zodat bezoekers in alle rust de unieke vondsten kunnen bekijken. Op de plek waar het gebouwd werd, moesten eerst huizen worden afgebroken. Daarna volgde bodemonderzoek waarbij een groot deel van de oude stad werd blootgelegd. Tijdens de bouw werd deze opgraving onder meer door middel van glazen vloeren zichtbaar gelaten: een spectaculaire entree tot het museum!

Na binnenkomst volgt eerst een over de volle breedte, langzaam omhoog lopende helling die de opgang naar de heilige rots moet verbeelden. Langs deze helling wordt informatie gegeven over de historie van de Acropolis en zijn kleinere vondsten te zien. Boven gekomen staan daar eerst beeldengroepen en architectuurfragmenten van de oudere tempels op een perfecte wijze opgesteld, elk met een uitgebreide toelichting. Daarna kun je rondom beelden lopen die in vroegere eeuwen als wijgeschenk aan de goden werden geofferd. Vele behoren tot de top van de Griekse kunst en zijn wereldberoemd.
De originele beelden van de Kariatiden, de meisjes die het dak van een hal van het Erechtheion heiligdom dragen, zijn alleen al een bezoek waard, want nog nooit kon je ze van zo dichtbij en van alle kanten bewonderen (let op het prachtige gevlochten haar!).
Roltrappen brengen je tenslotte naar de hoogste verdieping waarvan de ramen een verrassend mooi uitzicht op de Acropolis bieden. In het midden wordt het beroemde fries van het Parthenon compleet getoond en toegelicht. Het merendeel bevindt zich echter in het British Museum in Londen. De ontbrekende onderdelen zijn door kopieën vervangen. Griekenland hoopt nog steeds dat ze zullen worden teruggegeven, omdat ze in de Turkse tijd op onrechtmatige wijze naar Engeland zijn verscheept.

Dit nieuwe museum was voor ons de aanleiding om nóg eens naar Athene te gaan. Het was de reis meer dan waard, door zijn moderne opzet echt een aanrader van de hoogste rang, ook voor degenen die niet zo in oude geschiedenis geïnteresseerd zijn.

http://[url="http://www.theacropolismuseum.gr/?pname=Home&la=2" target="_blank"]www.theacropolismuseum.gr/?pname=Home&la=2[/url]