Provence

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Het oker van de Luberon

Provence,
Frankrijk


Al toerend door het machtige landschap van de Luberon kom je de meest schilderachtige dorpjes tegen. Dorpjes als bijvoorbeeld Gordes of Lourmarin zijn absoluut aan te raden voor een bezoekje. Geniet van een lunch met een heerlijk glas rosé op een van de vele terrasjes. Roussillon is ook een van de vele schilderachtig dorpjes, maar heeft naast een gezellig dorpscentrum ook nog eens de grootste okermijn van Europa.

De aardkleur oker is er in gele oker, berggeel, en in rode oker. Het pigment is er in verschillende tinten, van okergeel, bruingeel, naar roestbruin tot rood. Het natuurlijke mineraal bestaat uit silicium en klei, waarbij de ijzeroxide de kleur aan de aarde geeft. Okeraarde of oxidegeel is een verweringsproduct van bepaalde gesteenten en de oker kan er vrij eenvoudig uit gehaald worden. Het okerpigment wordt gebruikt voor het vervaardigen van verf en is als zodanig al heel erg lang bekend. De grotbewoners in Europa kenden het pigment al en gebruikten het in hun kunstuitingen en rotstekeningen. In de 19e en begin 20e eeuw werd in de mijn bij Roussillon met veel succes aan okermijnbouw gedaan, totdat er alternatieven voor het pigment op de markt kwam.

De wandeling in de mijn voert je langs de rood en geel gekleurde okerwanden. Op bepaalde plekker zijn borden met informatie over bijvoorbeeld het winnen van oker aanwezig. Er is een korte (30 minuten) en een lange route (50 minuten). Ik heb zelf de langere route gekozen, en zou deze ook willen adviseren, anders mis je een heel mooi gedeelte van de mijn.

En na de wandeling, geniet dus van de terrasjes in het dorp.