Parijs

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De Franse keizer

Parijs,
Frankrijk


De Franse keizer Napoléon Bonaparte stierf op Sint-Helena, waar hij gevangen werd gehouden door de Engelsen. Daar werd hij ook begraven. Jaren later werd het lichaam van Napoleon echter op last van de Franse koning opgegraven en teruggebracht naar Frankrijk, waar hij alsnog een heldenbegrafenis kreeg.

Sindsdien ligt Napoleon in een prachtig graf onder de Dôme des Invaides, die gouden koepel die je overal wel kunt zien vanuit Parijs. Je kun de crypte van bovenaf bekijken maar je kunt ook onderin langslopen, dicht bij de buitenste van de 6 kisten waar hij in rust.

De tekst die je kunt lezen nabij zijn graf geeft zijn wens weer: 'Je désire que mes cendres reposent sur les bords de la Seine, au milieu de ce peuple français que j'ai tant aimé'. In het Nederlands vertaald betekent het: 'Ik wens dat mijn stoffelijk overschot rust aan de oevers van de Seine, te midden van dat Franse volk dat ik zo heb lief gehad'.

Voor de foto heeft het mij wel heel veel tijd gekost om die ene seconde te vinden dat er niemand tussen de zuilen liep of over de rand keek. Maar voor één van de vijf groten op aarde die ik heel erg bewonder, had ik het wel over.