Parijs

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Gewoon Parijs

Parijs,
Frankrijk


Een mooie plek in Parijs: place de la Concorde. Alles raast om je heen en je hebt een mooi blikveld naar belangrijke delen van de stad. Tijdens de kerstmarkt wordt langs de la place de la Concorde ook het grote rad opgesteld.

Wanneer je rechtuit kijkt op deze foto, dan zie je in de verte de Madeleine-kerk, groot en imposant. In de straat daarnaartoe ligt aan de linkerkant Maxim's, een restaurant dat nog steeds de reputatie heeft het duurste en beste van de hoofdstad te zijn. Links op de hoek staat de Amerikaanse ambassade, die velen wel kennen vanuit de Da Vinci code.

Wanneer je achterom zou kijken, zou je eerst de Obelisk zien staan. Deze naald is afkomstig uit de tempel van Luxor in Egypte en is aan het begin van de 19e eeuw door de Egyptische onderkoning geschonken aan Frankrijk. De reis wordt in goud afgebeeld op de Obelisk. Verder doorkijkend naar achteren ligt het Parlement.

Links liggen de Champs-Elysées, de bekende boulevard. Winkels zijn niet vrij in de kleuren van hun gevels. Zo moest de McDonald's daar de kleuren donkerrood en goud nemen in plaats van het bekende felrood en geel. Aan het einde van de Champs staat dan de Arc de Triomphe, de triomfboog ter ere van de overwinningen van Napoleon. De vier grote beelden op het bouwwerk herinneren aan de Franse revolutie van 1789.

Rechts liggen de Tuileries, een mooi park waarin tijdens diezelfde revolutie de guillotine werd opgesteld en waar uiteindelijk de Franse koning en zijn vrouw Marie-Antoinette werden onthoofd. De Tuileries zijn heerlijk om doorheen te wandelen, met wat uitnodigende terrasjes om uit te rusten. Na een kleine Arc de Triomphe (du Carrousel) kom je dan bij het Louvre, het grootste museum van Frankrijk. Vroeger was dit het paleis van de koningen, totdat de zonnekoning Lodewijk XIV het paleis in Versailles liet bouwen.

Er valt nog veel meer te zien vanaf die place de la Concorde. De Eifeltoren natuurlijk, met zijn ruim 300 meter hoogte. Maar ook de grote gouden koepel van de Invalides, boven het graf van keizer Napoleon. In Parijs kom je altijd ogen tekort.