Noord Frankrijk foto's & tips

Notre Dame in Amiens...

Notre Dame in Amiens... (gemaakt in Noord Frankrijk)
Door: bianca-dijck
een stukje geschiedenis van de geweldige Notre dame van Amiens

De Kathedrale basiliek van Onze-Lieve-Vrouw (Frans Notre-Dame) is de grootste kerk van de Franse stad Amiens, de hoofdstad van Picardië. Het is de grootste gotische kathedraal van Frankrijk en een van de mooiste voorbeelden van de gotiek. Op 12 december 1854 werd zij door paus Pius IX verheven tot basiliek. Sinds 1981 staat de kathedraal op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

De bouw werd begonnen in 1220, nadat een oudere kathedraal door brand was verwoest. Men begon de bouw met het schip en niet, zoals gebruikelijk, met het koor. Het schip werd voltooid in 1247. Het heeft een hoogte van bijna 43 meter. In 1269 werd de kathedraal voltooid. Tussen 1292 en 1375 werd er een aantal kapellen aangebouwd tussen de steunberen van de zijschepen.

Enkele kenmerken van de kathedraal zijn haar helderheid en de harmonie van de verhoudingen. Ook het grondplan, de driedelige opstand van het schip, de beelden aan de hoofdfaçade en in het zuidelijk transept en het labyrint en andere patronen in de vloer zijn opmerkelijk.

In de kathedraal bevinden zich twee bronzen graftombes uit de 13e eeuw, namelijk die van Geoffroy d'Eu en van Evrard de Fouilloy, de bisschop die in 1220 opdracht gaf tot de herbouw van de kathedraal. Deze tombes zijn zeldzame voorbeelden van gietkunst uit deze tijd.

De façade wordt tijdens de feestdagen aan het eind van het jaar en gedurende de zomer 's avonds verlicht met gekleurd licht, dat de originele kleuren van de beelden op de façade nabootst.

De Notre-Dame van Amiens heeft als voorbeeld gediend bij de bouw van vele kerken, waaronder de Sint-Janskathedraal in 's-Hertogenbosch, de Sint-Martinuskerk in Aalst, de Dom van Keulen en Saint Patrick's Cathedral in New York.

Info over deze foto met tip

  • Camera NIKON CORPORATION: NIKON D300
  • Belichtingstijd 1/500
  • Diafragma f/3.8
  • Brandpuntsafstand 24mm
  • ISO 800
deel dit artikel met je vrienden:
Meer Noord Frankrijk inspiratie

Laat in de middag in Cayeux sur Mer. Het is eind september, toeristen zijn er vrijwel niet meer, de strandhuisjes worden opgeruimd en het kiezelstrand is ver...

>>

Het dorp Haut-Isle aan de Seine, 50 km van Parijs, was bijna volledig grot tot de 19e eeuw en heeft de enige grotkerk van Ile-de-France. Deze "Kerk van de Aa...

>>

Op een bankje zitten en turen naar de zee, liefst in de zon. Wie wil dat niet? We moeten er nog even op wachten. Deze foto maakte ik vorig jaar in Cayeux su...

>>

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.