Languedoc-Roussillon-Midi-Pyrénées

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Ff wachten nog...

Languedoc-Roussillon-Midi-Pyrénées,
Frankrijk


Een senior die op een muurtje in de buurt van de Jeu-de-Boule-baan zit te wachten, terwijl wij bij de bakker om de hoek ons ontbijtje gaan halen. Het centrale plein in Gaillac wordt druk bezocht. Niet alleen door het winkelend publiek maar ook door de locals die een balletje willen rollen op één van de twee zandbanen die er liggen. Helaas wordt het plein ook doorkruist door een doorgaande weg waardoor het een komen en gaan van auto's is.

Jeu de Boules of Petanque is een populaire sport in Frankrijk. Het is een typisch balspel dat in zijn vroegste vorm reeds bij de oude Grieken gespeeld werd. Daar werd het echter nog beoefend als een krachtspel. De Romeinen hebben er later meer een behendigheidsspel van gemaakt ongeveer in de vorm zoals we het nu nog kennen. Ook in de middeleeuwen bleven petanque en andere balspelen erg populair, maar daarna verslapte de interesse ervoor met uitzondering van bepaalde streken zoals de Franse Provence.

Gaillac is een stad dat bij de toeristen nog niet zo bekend is, waardoor je heerlijk rond kan struinen in de binnenstad en de authentieke Franse sfeer kan opsnuiven.