Cote d'Azur

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De eilanden van goud

Cote d'Azur,
Frankrijk


Een fraai uitzicht over de eilanden van goud, zoals de eilandengroep van Hyères genoemd wordt. Achter elkaar begint het op Ile du Levant, en zie je vervolgens Port-Cros, Bagaud, Porquerolles en het schiereiland van Giens.

Over die eilandengroep wordt verteld dat hij ontstaan is in de tijd van de Moorse aanvallen op Frankrijk, in de 8e eeuw. Bij Hyères leefde toen een Franse vorst met zijn vier dochters. De dochters zwommen wat graag in de Middellandse Zee maar mochten het water niet in van hun vader, uit angst dat ze ontvoerd zouden worden door de Moren die de heerschappij over het water hadden. Om de meisjes gehoorzaamheid af te dwingen werden ze betoverd door de magiër van het hof: indien ze toch in het water zouden liggen op het moment dat de Moren voorbij kwamen, zouden ze ter plekke veranderen in steen. Dit was de enige manier om ze te behoeden voor slavernij.

De dochters geloofden er niet in. Niet in de betovering en niet in het Moorse gevaar. In het geheim gingen ze regelmatig zwemmen in het azuurblauwe water met hun diademen op het hoofd, steeds verder van de kust, zorgeloos spelend in de Grote Blauwe. Totdat de meisjes op een dag in hun spel werden verrast door donkere schaduwen en klapperende zeilen. Te laat hoorden ze de golven tegen de schepen opspatten, te laat hoorden ze de krakende masten en de onheilspellende stemmen op het dek. In een wanhopige poging probeerden de meisjes terug te komen naar het vasteland en het lukte de oudste om met haar arm nog net het vertrouwde strand te bereiken. Maar de andere meisjes waren niet snel genoeg. In paniek verloren ze hun diademen welke verdwenen in de golven.

Op het moment dat de Moren de meisjes uit het water probeerden te halen gebeurde het: de betovering begon. De vier prinsesjes veranderden in steen, veroordeeld voor de eeuwigheid. De meisjes liggen er nog steeds, hulpeloos, en vormen nu de eilandengroep van Hyères. De oudste, met haar ene arm nog op het strand, is het schiereiland geworden. De andere meisjes zijn de drie overige eilanden. Ook de diademen liggen er nog en zijn veranderd in rotspunten in zee, waarvan de bekendste La Gabinière is.