Alandseilanden

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Alandsarchipel

Alandseilanden,
Finland


Redelijk dichtbij en ver van de drukke wereld.
Åland (spreekt uit als Oh-land), ook wel de Åland eilandengroep, ligt tussen Finland en Zweden in. De Åland archipel heeft ruim 26.000 eilanden en scheren waarvan er 6.757 een naam hebben en er zo'n 65 zijn bewoond.
Het hoofdeiland bestaat voornamelijk uit rood graniet, heeft een zeer gevarieerde flora en fauna en door de warme golfstroom is het klimaat op de eilanden dan ook milder dan op het vaste land. Het is er een oase van rust, waardoor je er perfect kunt wandelen over de wandelpaden door de bossen, of fietsen over de wegen waar weinig verkeer is, met prachtige meren vlak langs de weg. De bewoonde eilanden worden onderling verbonden door een netwerk van bruggen, dijken, veerverbindingen en pontjes.
Ook kajakken over de meren of naar de talloze onbewoonde eilandjes behoort tot de mogelijkheden, maar wild kamperen is in veel gebieden niet toegestaan helaas.
Je kunt er komen door naar Stockholm, Helsinki of Turku te vliegen of te rijden en daar over te varen of vliegen naar Mariehamn, de hoofdstad van Åland.