Keulen

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De Notenkraker

Keulen,
Duitsland


Dit is Gilbert de Marktgendarm. Hij houdt toezicht op de menigte, en vermaakt ze wat. Zijn Napoleon-outfit is geïnspireerd op de Notenkrakers, een veel gezien souvenir in de Duitse winkels.

Een Notenkraker is een grote uit hout gesneden pop, met een grote mond waarin noten kunnen worden gekraakt. Vaak zijn deze poppen hoogstaande figuren zoals ridders, soldaten of koningen. Deze traditionele poppen worden al sinds de 15de eeuw gemaakt! De constructie en werkwijze van de Notenkraker is sinds toen principieel dezelfde gebleven en heeft bijna altijd dezelfde typische kenmerken: Onder zijn hoed zit zijn haar in vorm van konijnenvacht (soms ook als baard), het stevige lijf is helemaal op de draaibank vervaardigd (slechts de neus is opgeplakt) en hij staat op een vierkant of rond voetstuk. Het belangrijkste onderdeel is echter de hefboom die op de rug van onze harde werker begint en aan de voorkant eindigt als mond met een groot wit gebit.

Gilbert viel ontzettend op tussen het publiek op de kerstmarkt in Keulen. Gelukkig was hij van zichzelf al gezegend met een flinke neus, zodat hij geen masker hoefde te dragen ;-)