Bonn

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Trakteer jezelf op Bonn

Bonn,
Duitsland


De gezellige, voormalige hoofdstad Bonn ligt niet ver van Nederland en is beslist een reisje waard. Het centrum is in deze periode sfeervol verlicht en op de Münsterplatz en in de omringende straten wordt een grote Kerstmarkt gehouden. De Glühwein vloeit daar rijkelijk en de Bratwursten en Reibekuchen gaan er ook wel in.
Op het plein staat de heel bezienswaardige Münsterkerk die uit de 12e en 13e eeuw stamt. Daaraan grenst de best bewaarde Romaanse kruisgang (1140) ten noorden van de Alpen. Elke zuil heeft een kapiteel dat op een andere wijze versierd is.
De stad is terecht beroemd als de geboorteplaats van Ludwig van Beethoven. Het geboortehuis kan bezichtigd worden. Neem daar vooral ook de audioguide. Je ziet niet alleen het zolderkamertje waar hij ter wereld kwam, maar ook veel van zijn persoonlijke eigendommen. Het indrukwekkendst waren wel de hoortoestellen waarmee hij probeerde zijn sterk verminderde gehoor te verbeteren. Op de audio is te beluisteren hoe een gesprek voor hem klonk en ook hoe hij zijn Negende Symfonie zelf hoorde, een aangrijpende ervaring!
Door de stad is een Beethovenwandeling uitgezet waarbij je vanzelf langs enkele mooie plekken en gebouwen komt. Het voormalige Paleis van de Keurvorsten aan de Hofgarten is nu het hoofdgebouw van de universiteit. Het barokke Altes Rathaus heeft een bordes waarop vele prominenten gestaan hebben toen Duitsland nog gedeeld was.
Vanaf een bastion, das Alte Zoll, geniet je van het mooiste uitzicht op de Rijn. Links is de moderne Kennedybrug waar lange rijnaken en witte passagiersboten onderdoor varen en rechts achter een brede bocht in de rivier zie je de contouren van het Siebengebirge.
Bonn telt een schat aan musea waarvan er verschillende meer dan een bezoek waard zijn (zie ook mijn recente tip “Drie boeiende internationale exposities”). De binnenstad heeft vele autovrije straten met mooie winkels, konditoreien met heerlijk gebak, cafés en goede restaurants.
Wij hebben gelogeerd in een echt aan te bevelen familiehotel “Deutsches Haus” dat vlakbij het centrum ligt waar je op een persoonlijke manier als gast ontvangen wordt.

http://[url="http://www.deutscheshaus-bonn.de/" target="_blank"]www.deutscheshaus-bonn.de/[/url]

http://[url="http://www.deutscheshaus-bonn.de/" target="_blank"]www.bonn-region.de/english/startseite-nl.html[/url]