Berlijn

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Jüdisches Museum

Berlijn,
Duitsland


Het Jüdisches Museum is wat mij betreft een must see bij een bezoek aan Berlijn. Een bezoek aan het museum is een indrukwekkende ervaring die, net zoals bij Yad Vashem in Jeruzalem, wordt verstrekt door het ontwerp van het gebouw.

Een belangrijk onderdeel van het door Daniel Libeskind ontworpen gebouw zijn drie ondergrondse tunnels (‘axes’) die drie aspecten van de Joodse geschiedenis in Duitsland symboliseren. De axis of exile staat symbool voor de emigratie van Joden uit Duitsland en leidt naar buiten, naar de garden of exile. De garden of exile bestaat uit 49 hoge pilaren waarop wilde olijfbomen groeien.

De axis of evil leidt naar de Holocaust Tower en staat symbool voor de Holocaust. De derde tunnel, de axis of continuation, staat symbool voor de continuïteit van de Joodse geschiedenis in Duitsland en leidt naar het hoofdgebouw van het museum waarin deze geschiedenis wordt verteld.

Het adres van het Jüdisches Museum is Lindenstrasse 9-14 in Berlijn (op loopafstand van U-Bahnstation Hallesches Tor). Website: [url="http://www.jmberlin.de" target="_blank"]www.jmberlin.de[/url]