Beieren

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Sprookjeskasteel Schloss Neuschwanstein - DEEL 2 (lees voorafgaand deel 1)

Beieren,
Duitsland


De rondleiding start vanaf de binnenplaats van het kasteel. Wees wel op tijd want 5 minuten later gaat de volgende groep en is je ticket niet meer geldig en kom je het poortje niet meer door (ik zag een gezin weg/doorgestuurd worden; misschien dat er ergens nog iets te regelen valt…?)
Je wordt verzocht om je rugzak in een van de kluisjes achter te laten maar er zijn te weinig kluisjes voor alle bezoekers dus kun je hem gewoon mee naar binnen nemen; wel op de buik dragen.
Je mag helaas niet fotograferen of filmen binnen. Tijdens de rondleiding kom je nog op het balkon van het kasteel terecht (te zien vanaf Hohenschwangau) waarbij je het uitzicht over het dal wel mag fotograferen.

De rondleiding in Schloss Neuschwanstein duurt ong 35 minuten en stopte in mijn beleving halverwege het kasteel waarna je zelfstandig via de shop naar de uitgang wordt geleid.
In het kasteel een aantal mooie, vrij donkere kamers/zalen gezien, maar de buitenkant van het kasteel blijft het meest sprookjesachtig. De buitenkant en binnenplaats kun je overigens gewoon zonder entree bezichtigen; dus ook de Marienbruecke. Ikzelf was hier achteraf ook tevreden mee geweest.

In Hohenschwangau zijn diverse restaurants/eettentjes. Er zijn er verbazingwekkend ook een aantal dicht/leeg. Wij hebben eerst in de bistro van Hotel Muller (naast het ticketcenter) koffie met Schnitte genomen maar je kunt beter naar het restaurant gaan. Je zit daar veel beter, de prijzen zijn nagenoeg gelijk en je kunt kiezen uit verschillende lekkere Kuchen voor dezelfde prijs als een klein klef stukje Schwarzwalder Schnitte uit de bistro.

De menukaarten van de verschillende restaurants vond ik schappelijk geprijsd voor zo’n toeristische trekpleister. De souvenirs in Hohenschwangau zelf zijn ietsjes goedkoper dan in de kiosk van Neuschwanstein (de artikelen daar kun je overigens ook via internet bestellen, hou rekening met de verzendkosten buitenland).

Parkeerplaats P4 vond ik de meest centrale parkeerplaats maar misschien is deze ook als eerste vol. Wij konden hier met de motor makkelijk parkeren voor € 2,00/dag (auto € 5,00/dag).