Plovdiv foto's & tips

'498100' door marjolijn '498100' door marjolijn

BulgarijePlovdiv

BulgarijePlovdiv

Avond in Plovdiv

marjolijn

Dit wordt in 2019 één van de Culturele Hoofdsteden van Europa (met het Italiaanse Matera)! Maar waarom tot 2019 wachten? Plovdiv is de één na grootste stad van Bulgarije. De stad heeft een lange geschiedenis, waarvan je de resten nog terugvindt: van een Romeins theater, een Turkse moskee tot Bulgaarse Wedergeboorte-architectuur. De oude stad is gebouwd op een heuvel, met steile, met kinderkopjes geplaveide straatjes is het een leuke plek om rond te dwalen. Hier zomaar een straatje, op de terugweg van een diner in een oud klooster.

'493206' door JannavEek '493206' door JannavEek

BulgarijePlovdiv

BulgarijePlovdiv

De Vrijdag Moskee

JannavEek

Loop even binnen bij de Djumaya moskee. Deze 15e eeuwse Ottomaanse moskee is een overblijfsel van vijfhonderd jaar Turkse overheersing en een kostbaar architectonisch monument in het centrum van Plovdiv, als een van de oudste en grootste moskeeën in Bulgarije. De hoge minaret is versierd en bevat een oude zonnewijzer. De moskee is al meerdere malen gerenoveerd moeten worden na een aardbeving, de muurschilderingen dateren daarom uit de negentiende eeuw.

'498801' door marjolijn '498801' door marjolijn

BulgarijePlovdiv

BulgarijePlovdiv

Stadsreiniging Plovdi

marjolijn

Plovdiv wordt keurig schoongehouden door een brigade van dames in groene stofjassen. Ik heb begrepen dat dit een soort werkverschaffing/tegenprestatie voor een sociale uitkering is. Deze dame wilde haar werk wel even onderbreken voor een fotomoment. Zo kan de stad wel voor de dag komen, zeker als de stad in 2019 Culturele Hoofdstad wordt.

'498707' door marjolijn '498707' door marjolijn

BulgarijePlovdiv

BulgarijePlovdiv

Nationale...Wedergebo

marjolijn

Het Kuyumdzhioghhuis in Plovdiv is een fraai voorbeeld van de zogenaamde Nationale Wedergeboorte architectuur in Bulgarije. Bulgarije maakte deel uit van het Ottomaanse Rijk tot het in 1878 weer een autonoom vorstendom werd na de Russisch-Turkse Oorlog. Aan de onafhankelijkheid ging een patriottische opleving vooraf, in onderwijs en kunst, de Nationale Wedergeboorte. Rijke kooplieden bouwden grote huizen, van buiten met golvende lijnen, van binnen rijk versierd met houtsnijwerk en geschilderde bloemmotieven, ontleend aan de traditionele volkskunst. Dit huis is nu Etnografisch Museum, en dus ook van binnen te bezichtigen.

'536713' door marjolijn '536713' door marjolijn

BulgarijePlovdiv

BulgarijePlovdiv

Wedergeboortegevels..

marjolijn

Twee vliegen in één klap, een bijdrage aan de maandopdracht stedentrips en aan het weekthema geveltjes. De oude stad van Plovdiv is een prachtig en fotogeniek historisch stadscentrum. Aan steile straatjes geplaveid met kinderkopjes (dus wel goede schoenen aan!) staan fraaie koopmanshuizen in Bulgaarse wedergeboortestijl. Na 400 jaar Ottomaanse overheersing ontstond begin 19e eeuw in Bulgarije een onafhankelijkheidsstreven, de Nationale Wedergeboorte. Kerk en onderwijs vervulden een voortrekkersrol, en ook in architectuur en huisdecoratie werd gebruik gemaakt van traditionele Bulgaarse ambachten. Rijke kooplieden bouwden grote familiehuizen, van binnen gedecoreerd met houtsnijwerk en schilderwerk in bloemmotieven. Ook de gevels waren soms rijk versierd. Ik heb eerder al eens een foto geplaatst van het rijk versierde Kuyumdzhioghhuis, dat nu Etnografisch Museum is. Op deze foto zijn de gevels niet versierd, maar krijg je wel een goed beeld van de straatjes. Een (stenen) fundering met daarboven een (vaak houten) overstekende bovenbouw is kenmerkend voor Bulgaarse huizen. Plovdiv is aangewezen als Culturele Hoofstad 2019. De stad werd al in de 5e eeuw voor Christus gesticht door de Thraciërs, daarna volgden Macedoniërs, Romeinen, Bulgaren, Byzantijnen en Ottomanen. Er is dan ook veel te zien, van een oud Romeins theater tot historische moskeeën en orthodoxe kerkjes.

'199068' door bulkata '199068' door bulkata

BulgarijePlovdiv

BulgarijePlovdiv

Rodopi-gebergte

bulkata

Uitzicht over het Rodopi gebergte, genomen vanaf het dorpje Borovo. Augustus 2009

'516450' door KHeijlaerts '516450' door KHeijlaerts

BulgarijePlovdiv

BulgarijePlovdiv

Regenboog over Plovdi

KHeijlaerts

Tijdens mijn tripje naar Plovdiv heb ik de Free Plovdivtour gelopen. Het was nogal regenachtig weer, we kregen een flinke hoosbui over ons heen. Gelukkig waren we dichtbij een restaurant en hebben we de tour even onderbroken met een drankje. Toen het weer bijna droog was zijn we weer verder gegaan richting de Nebet heuvel waar je prachtig uitzicht hebt over de stad. Ik draaide me om om weer terug te lopen en toen zag ik dit mooie licht, met donkere lucht en regenboog. De Nebet heuvel is een van de 7 heuvelen waarop de stad gebouwd is, en ligt in het noordelijke deel van de oude stad. (langs het Ethnografisch museum door blijven lopen) De overblijfselen van de oudste nederzetting in Plovdiv ligt daar ook, alhoewel het niet veel meer is dan willekeurig verspreide stenen en enkele stukjes van de muur. De vibes hier zijn zeer rustgevend en romantisch. Het is een plek waar veel stelletjes te vinden zijn als de zon ondergaat. Ik snap het helemaal, want het is een prachtig uitzicht wat je daar hebt! De free Plovdivtour start trouwens iedere dag in het nieuwe centrum, je hoeft je niet op te geven. De tour is erg de moeite waard! Voor meer info: http://www.freeplovdivtour.com/

'502387' door KHeijlaerts '502387' door KHeijlaerts

BulgarijePlovdiv

BulgarijePlovdiv

Belasting ontduiken

KHeijlaerts

Heel mooi is het oude centrum van Plovdiv. Plovdiv is de tweede stad van Bulgarije. Een stad vol kunst en cultuur zullen jullie later aan mijn foto's nog wel zien. In 2019 is Plovdiv zelfs de culturele hoofdstad van Europa. Vooral in dat jaar lijkt het me erg de moeite om nog eens naar deze stad terug te gaan. De typerende bouwstijl zoals je ook hier op de foto ziet, zie je overal in het oude Plovdiv. Het is net een openluchtmuseum om doorheen te lopen. De reden dat er zo werd gebouwd heeft te maken met belasting. Je betaalde vroeger voor de vierkante meters grond. En als je dan toch meer ruimte binnen wilde hebben, dan kon je natuurlijk de verdiepingen groter maken dan de begane grond. Exif: Nikon D7000; Sigma 24-70 bij 38mm; ISO 100; f/7,1; 1/60s

'502502' door KHeijlaerts '502502' door KHeijlaerts

BulgarijePlovdiv

BulgarijePlovdiv

Uitzicht vanaf Nebet.

KHeijlaerts

Gisteren tipte ik al om naar de Nebet hill (of Lookout Hill) te lopen voor het panoramische uitzicht over Plovdiv en het Rodopegebergte. Bij die foto ging het vooral om de sfeer van het genieten van de zonsondergang. Deze foto heb ik gemaakt om het uitzicht te laten zien. Zelfde moment, andere belichting. De Nebet heuvel is een van de 7 heuvelen waarop de stad gebouwd is, en ligt in het noordelijke deel van de oude stad. (langs het Ethnografisch museum door blijven lopen) De overblijfselen van de oudste nederzetting in Plovdiv ligt daar ook, alhoewel het niet veel meer is dan willekeurig verspreide stenen en enkele stukjes van de muur. De vibes hier zijn zeer rustgevend en romantisch. Het is een plek waar veel stelletjes te vinden zijn als de zon ondergaat. Ik snap het helemaal, want het is een prachtig uitzicht wat je daar hebt! Exif: Nikon D7000 Sigma 24-70 bij 27mm; ISO 320; f/4; 1/100s

'493139' door JannavEek '493139' door JannavEek

BulgarijePlovdiv

BulgarijePlovdiv

Openluchtmuseum

JannavEek

De oude stad Plovdiv kan best een openluchtmuseum genoemd worden met zijn oude straatjes en bijzondere huizen in Ottomaanse bouwstijl of Bulgaarse stijl. Het is UNESCO erfgoed. De huizen zijn uit de 18de en 19de eeuw, de periode van de Bulgaarse wedergeboorte. Na vijfhonderd jaar Turkse overheersing krabbelde het land langzaam weer op en ontwikkelde een eigen bouwstijl met houtwerk gecombineerd met gepleisterde muren in alle mogelijke pasteltinten. Om ruimte te besparen steken de bovenverdiepingen ver over straat uit.

'134029' door paulinedekker '134029' door paulinedekker

BulgarijePlovdiv

BulgarijePlovdiv

Kids in Bulgarije

paulinedekker

Kinderen in Bulgarije vonden het geweldig om gefotografeerd te worden. Ze kropen bijna letterlijk in mijn camera. In no time stond de hele buurt om me heen. Uit alle hoeken en gaten, straten en huizen kwamen ze naar de fotograaf. Het was echt ellebogenwerk om vooraan te kunnen staan. Deze foto is gemaakt in een verpauperde buurt.

'255649' door pdanielse '255649' door pdanielse

BulgarijePlovdiv

BulgarijePlovdiv

Unesco huizen in...Pl

pdanielse

Het oude historiche centrum van Plovdiv wordt gedomineerd door diverse ántieke' huizen. Deze hebben allemaal een verhaal te vertellen. Je kunt in het oude centrum een route lopen die je langs diverse huizen brengt. Bij de huizen staan bordjes met de betekenis en geschiedenis van dat huis. Het oude Plovdiv bestaat uit miniscul beschilderde huizen, typische doorgangetjes en pitoreske binnenplaatsjes. Straten zijn bekleed met keien, wat een authentieke uitstraling geeft.

'502532' door KHeijlaerts '502532' door KHeijlaerts

BulgarijePlovdiv

BulgarijePlovdiv

Straatbeeld Plovdiv

KHeijlaerts

Struin heerlijk rond door de straatjes van het oude stadsdeel van Plovdiv. Plovdiv is de tweede stad van Bulgarije, en lijkt in dit deel van de stad net een openluchtmuseum. De stad is met haar 8000-jarige geschiedenis een van de oudste van Europa, en heeft dan ook als motto "Antiek en eeuwig". De oudste aanwijzingen van permanente bewoning dateren van rond 6000 voor Christus. De stichting van de huidige stad vond 2000 jaar later plaats, toen Troje reeds bestond, maar bijvoorbeeld Athene en Rome nog niet. Het is een stad die je absoluut zal verrassen! Nog zo onbekend, maar zo mooi en gezellig! Exif: Nikon D7000; Sigma 24-70 bij 40mm; ISO 100; f/7,1; 1/160s

'494842' door MargarethaEmma '494842' door MargarethaEmma

BulgarijePlovdiv

BulgarijePlovdiv

Plovdiv theater

MargarethaEmma

Hier zie je een oude Romeinse theater gelegen tussen de bergen. Dit zorgt voor een uniek en mooi geluid tijdens een voorstelling. Dit is een bijzonder en oude stad sommige wegen zijn nog uit de tijd van de Grieken en Romeinen.. Het is het zeker waard om eens een bezoek te brengen aan deze historische stad.

'199070' door bulkata '199070' door bulkata

BulgarijePlovdiv

BulgarijePlovdiv

Etnografisch museum..

bulkata

Deze foto is genomen in de tuin van het Etnografisch Museum in Plovdiv. Augustus 2009

'134249' door paulinedekker '134249' door paulinedekker

BulgarijePlovdiv

BulgarijePlovdiv

Kids in Bulgarije (2)

paulinedekker

In dezelfde verpauperde buurt als mijn vorige upload, bleven dit meisje en haar broertje, een beetje op de achtergrond, keurig hun beurt afwachten. Ik had haar al een tijdje in de gaten en toen ik haar riep, kwam ze glimlachend op me af. Het was een ware belevenis om in zo'n wijk rond te lopen.

'234606' door Mocca '234606' door Mocca

BulgarijePlovdiv

BulgarijePlovdiv

Het Renaissance museu

Mocca

Het oude gedeelte van de stad staat op de lijst van UNESCO werelderfgoed. Het huis van Georgiadi, nu het Renaissance museum, gebouwd in 1846 in de barokke stijl.

'206953' door Gerrit '206953' door Gerrit

BulgarijePlovdiv

BulgarijePlovdiv

Roma en beren

Gerrit

In 2002 was ik in Plovdiv met een inderhaast aangeschafte wegwerpcamera omdat de mijne was gestolen, toe ik plots op de hoek van een straat deze scene zag. Buiten het feit dat het nogal bevreemdend is op zo'n korte afstand van een beer te staan was de hele confrontatie met de gebeurtenis nogal schokkend. De Roma en de beren zijn hier beide slachtoffer, De beer ge-exploiteerd en mishandeld natuurlijk maar ook de Roma die hier als tweederangsburgers worden behandeld en vaak aan de rand van de dorpen en steden in krotten wonen en op de arbeidsmarkt geen kans hebben.

'232390' door Mocca '232390' door Mocca

BulgarijePlovdiv

BulgarijePlovdiv

Spiegelbeeld

Mocca

Plovdiv. St. Constantin en Elena-kerk in het oude gedeelte van de stad.

'502410' door KHeijlaerts '502410' door KHeijlaerts

BulgarijePlovdiv

BulgarijePlovdiv

Bekijk de...zonsonder

KHeijlaerts

Loop naar de Nebet hill (of Lookout Hill) voor het panoramische uitzicht over Plovdiv en het Rodopegebergte. Deze heuvel is een van de 7 heuvelen waarop de stad gebouwd is, en ligt in het noordelijke deel van de oude stad. (langs het Ethnografisch museum door blijven lopen) De overblijfselen van de oudste nederzetting in Plovdiv zijn willekeurig verspreide stenen en enkele stukjes van de muur, maar de vibes hier zijn zeer rustgevend en romantisch. Het is een plek waar veel stelletjes te vinden zijn als de zon ondergaat. Ik snap het helemaal, want het is een prachtig uitzicht wat je daar hebt! Exif: Nikon D7000 Sigma 24-70 bij 27mm; ISO 320; f/4; 1/1250s

'502591' door KHeijlaerts '502591' door KHeijlaerts

BulgarijePlovdiv

BulgarijePlovdiv

Knappe koppen

KHeijlaerts

Geïnspireerd door de bekende Mount Rushmore in Amerika besloot een Bulgaarse kunstenaar om stap voor stap in de nachtelijke uurtjes allemaal bekende Bulgaren af te beelden. Lange tijd was onbekend wie deze portretten maakte. Pas later hebben ze de artiest gevonden en die vertelde dat hij zich had laten inspireren door Mount Rushmore, hij wilde alle mensen die iets hadden betekend in de geschiedenis voor het land, de kunst etc. afbeelden. Er staan dus portretten op van politici, schrijvers, kunstenaars, musici, geestelijken enz. Het leuke is dat graffiti ook daar illegaal is, maar dat dit wel wordt behouden. De stad is er zelfs trots op! Zeker nu ze in 2019 culturele hoofdstad van Europa worden. Deze portretten vind je aan de voet van een van de 7 heuvels waarop de stad Plovdiv is gebouwd; de Danov hill. Als je vanaf het grote plein in het nieuwe centrum (wat overigens ook gewoon een oud centrum is, maar veel jonger dan het oude centrum) een beetje links wegloopt met je rug naar het stadhuis, dan kom je bij de Danov hill. Erg de moeite waard om te bekijken! Exif: Nikon D7000; Sigma 24-70 bij 32mm; ISO 160; f/5; 1/160s

'442758' door EstherMaria '442758' door EstherMaria

BulgarijePlovdiv

BulgarijePlovdiv

Straatkunst

EstherMaria

Vlakbij het moderne centrum van Plovdiv zijn een aantal muren helemaal beschilderd met graffiti. Het stadsbestuur is er niet zo blij mee, maar dat maakt het niet minder de moeite waard.

'436291' door jenon62 '436291' door jenon62

BulgarijePlovdiv

BulgarijePlovdiv

Onkruid wiedende vrou

jenon62

Openbare Werken in Plovdiv. De binnenstad van Plovdiv, deel uitmakend van het UNECO Werelderfgoed, betast uit kleine straatjes met grote keien. Het onkruid tussen de keien wordt dus met de hand verwijderd.

'401250' door whelder '401250' door whelder

BulgarijePlovdiv

BulgarijePlovdiv

Rotskapel

whelder

De oude stad van Plovdiv ligt op een forse heuvel waardoor het eerder op een dorp lijkt dan op de tweede stad van Bulgarije. Aan een rand van de stadsheuvel staat dit kapelletje. Vanuit de benedenstad kun je er komen met een flinke klauterpartij. Het kapelletje zelf is vermoedelijk minder interessant dan de aanblik. Toen wij er waren (zomer 2011) was het nogal in verval en gesloten.