Oost Vlaanderen

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Vlaamse Ardennen, onterecht onbekend in Nederland

Oost Vlaanderen,
België


Vlamingen en Walen zijn het over weinig dingen eens maar de Ardennen vinden ze allebei veelal de mooiste streek van hun land. Daar houdt de overeenstemmingdirect op want de Walen zullen daarbij denken aan de Ardennen waar wij Nederlanders massaal naar toe trekken om in korte tripjes ons gebrek aan bergen te compenseren. De Vlamingen zullen waarschijnlijk denken aan de Vlaamse Ardennen. Deze landstreek kennen de wielerliefhebbers van de Ronde van Vlaanderen. Het is een Streek waar renners met knoestige koppen over dito kasseien strijden om de eer. Het is een streek van steile hellingen waar de zwarte Vlaamse leeuw met de gele achtergrond fier wappert.

De Vlaamse Ardennen zijn een paradijs voor fietsliefhebbers die een helling niet schuwen. Je kunt er één of meer of alle hellingen van de Ronde van Vlaanderen nemen langs goed bewegwijzerde fietsroutes. Voor de meesten van ons zijn zullen de 269 km van de Ronde van Vlaanderen fietsroute te veel van het goede zijn. Maar niets belet e om een stukje te rijden en te ervaren hoe steil de Muur van Geraardsbergen is, of hoe verraderlijk de Koppenberg. Ondertussen kan je genieten van mooie uitzichtpunten en het rustige boerenland. Sommige stukken doen denken aan ons eigen Zuid Limburg maar dan zonder het massale toerisme.

Geraardsbergen is een aardig uitgangspunt met diverse hotels, een goede camping en een jeugdherberg. Vergeet er niet een locale mattentaart (flinke gevulde koek van bladerdeeg en vulling van melk, karnemelk, eieren en amandelen ) te proeven en te genieten van een streekbiertje.