Limburg

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Borage

Limburg,
België


Vaak zie je dat boeren hun akker meteen na de oogst weer inzaaien. Dat zijn groenbemesters. Enkele bekende soorten zijn koolzaad, mosterdzaad, boekweit, lupinen, phacelia, incarnaatklaver en ook deze Borage. Dit zorgt voor een mooi kleurenpalet, maar daar gaat het de boer uiteraard niet om. Als bodembedekkers onderdrukken ze namelijk de groei van onkruid en meteen na de groeiperiode wordt het gewas in zijn geheel ondergewerkt of gecomposteerd. Door het onderwerken van de plantenmassa wordt de bodemstructuur verbeterd, het bodemleven geactiveerd en het humusgehalte verhoogd.
Borage of Borago zou van het Italiaanse “borra” komen wat “wol” betekent. Dat verwijst naar de dikke, grijze beharing van de plant. Ruw en zilverachtig van kleur.
Het gewas is vooral bekend als keukenkruid, dat oorspronkelijk afkomstig is van de landen rond de Middellandse Zee. Het wordt ook wel Komkommerkruid genoemd, omdat de geur en het aroma sterk doen denken aan komkommer. In salades en bij zachte kaas is het blad, naar het schijnt, een delicatesse. De mooie eetbare bloempjes worden ook als garnering gebruikt.
De plant is erg geliefd bij bijen en hommels, die op hun beurt zorgen voor een heerlijke honing.