Limburg

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Penseelfranjezwam

Limburg,
België


Het zal menigeen ontgaan zijn, maar gisteren (de 4e zaterdag van september) was het de Europese “Dag van de Paddenstoel”. Doel is de belangstelling en kennis over paddenstoelen te vergroten, maar ook om traditionele volksnamen te verzamelen en te bewaren. Tot nu toe zijn er zo’n 100.000 van een naam voorzien en beschreven en er komen elke maand circa 7 nieuw ontdekte soorten bij. Er is een commissie, die daar een Nederlandse naam voor bedenkt.
In die commissie zitten volgens mij een paar echte poëten. Wat te denken van bijvoorbeeld: somber staalsteeltje, gezellig mestvaasje, oogstrelend piekhaarkelkje, brandnetelvulkaantje, krentenpapspinragschijfje, genaveld sapbekertje, eikenrotondezwammetje.

Op de foto zie je de penseelfranjezwam. Een soort, die wat weg heeft van koraalachtige takken, met aan de uiteinden penseelvormige delen. Naarmate de paddenstoel ouder wordt, verkleurt hij naar purperbruin, maar de randen blijven wit. De soort komt voor in loof- en naaldbossen en op arme zandgrond. Ze hebben een mycelium dat vergroeid is met de fijne wortels van bomen en planten, terwijl een ander deel wijd vertakt door de bodem groeit. De met schimmelweefsel omgroeide worteltjes worden mycorrhiza’s genoemd. Bijzonder is dat deze schimmelsoort de boom voedingsstoffen levert en bescherming biedt tegen ziekten.
Ze staat te boek als vrij zeldzaam.