Limburg

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Kraanvogels

Limburg,
België


Duitsland, Polen, de Baltische Staten en Scandinavië zijn de belangrijkste kraanvogellanden., De vogels die we hier zien overvliegen zijn onderweg naar Zuid Spanje en noordelijk Afrika. Vorig jaar zag ik ze vooral in grote getale overvliegen in het weekend van 8, 9 en 10 november.
Dat massale heb ik dit jaar niet gezien. Ze hebben de vlucht waarschijnlijk vanwege de zachte winter zo lang mogelijk uitgesteld.
Momenteel zie ik toch regelmatig kleine groepjes overvliegen, op weg naar hun wintergebied. Met wat geluk verblijven ze hier soms enkele dagen om wat op kracht te komen, te foerageren en te overnachten.
Op de site van waarneming.nl zag ik dat ze onder andere zijn waargenomen in Hengelo, Doetichem, Lemele en de Ooijpolder. Ook in mijn eigen omgeving (net over de Belgische grens weliswaar) heb ik op 14 januari een groepje van ca. 30 vogels waargenomen.
Vier dagen later waren ze weer vertrokken.
Hoewel de afstand groot was en ik niet dichterbij wilde gaan om ze niet te verjagen, is het interessant deze prachtige vogels te bekijken. De foto is om die reden ook minder van kwaliteit. Een verrekijker is dan uiteraard geen overbodige luxe.