Limburg

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Kalkschaaltje

Limburg,
België


Een bezoek aan de Lozerheide leverde vorige week niet alleen een aantal mooie herfstfoto's op van het Klotven, maar ook een "oogst" van liefst 32 nieuwe paddenstoelen in 2 1/2 uur tijd.
Een mooie aanvulling op mijn langzaam uitdijende paddenstoelenverzameling.
Hoewel het er heel veel zijn, worden deze 2 à 3 mm. kleine zwammetjes meestal over het hoofd gezien. Om deze soort nauwkeurig te kunnen determineren is microscopisch onderzoek nodig, maar naar mijn bescheiden mening is dit het kalkschaaltje. Er zijn ......tig soorten, zoals dof-, bruin-, bros, bol-, schijfvormig-, parelgrijs kalkschaaltje etc. De meeste soorten worden omschreven als zeldzaam of zeer zeldzaam. Ik vermoed dat het het dof kalkschaaltje is, maar dit moet ik nog zien te achterhalen, dus dit zeg ik onder voorbehoud.
Het kalkschaaltje is een slijmzwam, dus vergelijkbaar met de boompuist en heksenboter. Kalkschaaltjes, in de vorm van kleine bolletjes, komen voor op dood hout en schors en de daarop groeiende zwammen. Je kunt op de foto ook zien, hoe ze enkele waaiertjes koloniseren. Een slijmzwam is eigenlijk géén paddenstoel, maar bestaat uit microscopisch kleine eencellige organismen die samensmelten en uitgroeien tot een kolonie (plasmodium).