Limburg

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Chicken of the woods

Limburg,
België


Terwijl wij nuchtere Nederlands zo'n saai woord als "zwavelzwam" bedenken, hebben Engelsen een benaming, die wat meer tot de verbeelding spreekt: "Chicken of the woods".
Deze paddenstoel is dus eetbaar en de smaak doet inderdaad erg aan kipfilet denken. Dit geldt alleen voor jonge, zachte en kaas-achtig uitziende exemplaren. Er zijn echter mensen die een allergie voor deze paddenstoel hebben. Dus blijf voorzichtig en probeer eerst een klein stukje uit, voor je grote hoeveelheden tot je gaat nemen.
Je treft hem vaak aan op de stam van fruitbomen en Amerikaanse eiken, op een plaats waar die beschadigd zijn, zoals bijvoorbeeld waar men een tak heeft afgezaagd, of op verzwakte en oude bomen. De stam van de boom wordt langzamerhand steeds verder door deze parasitaire zwam uitgehold, wat hem tot een vreemde en niet zo welkome bewoner maakt. Aanvankelijk gevormd als knopje, later uitwaaierend, waarbij ze bijzondere fraaie oranje- gele sculpturen en afmetingen kunnen aannemen; eerst met een glad en suèdeachtig vel, later leerachtig en bros.