Limburg

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Pluktrend heeft schaduwzijde

Limburg,
België


Ik las vanmorgen in onze lokale krant, dat het plukken van paddenstoelen aan populariteit wint. Het is verboden, maar zolang het gaat om een kleine hoeveelheid voor eigen gebruik, wordt het gedoogd. Anders is het voor commerciële pluk, dat wordt beschouwd als stroperij. Op verschillende plekken, zoals het Meinweggebied en Brunssummerheide, wordt het zelfs niet gedoogd en krijg je zonder pardon een boete van €90,- Die boete wordt dan uitgedeeld vanwege het verlaten van de paden en verstoring van het wild.
Er ligt echter nog een ander en groter gevaar op de loer voor met name onervaren plukkers; het riskeren van hun gezondheid. Eetbare paddenstoelen hebben namelijk vaak “dubbelgangers” die soms zelfs dodelijk gif bevatten. Het gaat vaak mis, maar incidenten met dodelijke afloop blijven gelukkig zeldzaam, hoewel in Duitsland dit jaar in korte tijd al 2 mensen zijn overleden.

Wat betreft deze biefstukzwam is er geen twijfel. De kleur is onmiskenbaar en deze padden- stoel is dan ook niet gauw te verwarren met andere. De textuur is glibberig en de smaak zuur. Je moet er maar van houden. Ik zou zeggen: “alleen maar naar kijken en aan komen niet!!! ”