Ieper

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Lest we forget

Ieper,
België


Ieper is een van de plaatsen die enorm te lijden heeft gehad onder de Eerste Wereldoorlog. De stad werd na de vierde Slag om Ieper volledig verwoest. Alles in de stad en directe omgeving doet herinneren aan de verschrikkelijke loopgravenoorlog die hier heeft plaatsgevonden en in de omgeving zijn bijna 200 begraafplaatsen te vinden waar slachtoffers en gesneuvelde soldaten begraven liggen.

De Menenpoort, aan de rand van het oude centrum, is een Brits oorlogsmonument en draagt de namen van bijna 55.000 vermiste soldaten. Iedere avond, maar dan ook ie-de-re avond, wordt er bij deze stadspoort een last post ceremonie gehouden.
Het is een indrukwekkende plek. De tienduizenden namen op de muren van de Menenpoort doen het kippenvel op je armen staan.

De klaproos - poppy in het Engels - staat in Groot-Brittannië, maar ook in veel andere landen, bekend als het symbool van de Eerste Wereldoorlog. De bloem zou bloeien op plaatsen waar iemand vermoord was en het bloed van het slachtoffer zou de rode kleur aan de bloem geven. Er is lang gedacht dat er daarom zoveel klaprozen te vinden waren op de slagvelden.
De waarheid is echter dat de zaden van klaprozen pas ontkiemen als ze aan licht worden blootgesteld. Als gevolg van de Eerste Wereldoorlog en de omgewoelde grond bij loopgraven, ontstond in en rondom Ieper de ideale voedingsbodem voor deze prachtige bloemen en groeiden ze veelvuldig in de omgeving.