Belgische Ardennen

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De onderaardse wereld van Han

Belgische Ardennen,
België


Even een dagje uit naar de Grotten van Han-sur-Lesse in België, één van de grootste grotcomplexen van Europa. Echt een aanrader! Geweldige galerijen en zalen vol met stalactieten en stalagmieten en al die andere soorten druipsteen. En natuurlijk de ondergrondse rivier de Lesse die er nog een extra mooi sfeertje aan geeft. De wandeling door de grotten is ongeveer 2 km lang en zeer goed te doen doordat de paden goed begaanbaar zijn (met trappen daar waar nodig). De tocht duurt ongeveer anderhalf uur en wordt met een gids afgelegd.

De grotten zijn ontstaan door de rivier de Lesse, die een deel van de Boineheuvel (van kalksteen) uitgesleten heeft. De rivier verdwijnt over ongeveer 1100 meter (in vogelvlucht) onder de grond, maar ze doet wel 20 uur over deze afstand. Tot nu toe is ongeveer 17 km ontdekt maar elke dag ontdekken de speleologen nog meer.

In hetzelfde dorpje is ook een prachtig wildpark waar je in kan wandelen maar ook met een soort treintje doorheen kan rijden. Dat laatste is zeker fijn met (kleine) kinderen als je al door de grotten hebt rondgedwaald.