5x onontdekte steden nét over de Nederlandse grens image
Lkoedam

5x onontdekte steden nét over de Nederlandse grens

We gingen onlangs op slechts twintig minuten rijden van de Nederlandse grens voor een reportage naar het Belgische Luik. En dat smaakte absoluut naar meer. En dus vroegen wij ons af: welke ándere buitenlandse steden op een steenworp afstand van onze grens, zijn de moeite waard?



Doet dit aangezicht van Düsseldorf jou ook zo aan Scandinavië denken? (Foto: Reisreporter dennisenroel)



De genoemde reistijden zijn vanaf Utrecht.



1. Düsseldorf, Duitsland



Düsseldorf is méér dan alleen de gunstig gelegen internationale  luchthaven. In Düsseldorf kun je namelijk naar gelieven genieten aan het stadsstrand (Rheinstrand), een biertje drinken in ‘de langste bar van Europa’ aan de Rijn (Rheinuferpromenade), een concert bijwonen in een oud benzinestation (Brause), snacken van fingerfood en nippen aan Sangria (Dr. Thompson’s) en flaneren in up-and-coming Flingern. Vooral de Ackerstraße zit bomvol leuke en nieuwe restaurants die biologisch eten hoog in het vaandel hebben staan.



Onderweg: 2 uur (auto), 1.45 uur (trein) en 2.30 uur (Flixbus).





Als je dan tóch naar Keulen gaat, ga dan tijdens de kerstmarkt ... (Foto: Reisreporter JMoerkens)



2. Keulen, Duitsland



Keulen is méér dan de statige, gotische Dom van Keulen. In Keulen kun je namelijk shoppen tot je een ons weegt – van bekende ketens tot frisse concept stores –, eten van de straat (Street Food Festival), aanschuiven in een biertuin (Aachener Weiher Biergarten), rondstruinen in de gezellige wijk Belgisches Viertel of het rauwere Ehrenfeld, op zoek gaan naar street art (CityLeaks Urban Festival) en genieten van de grootste collectie popart buiten de VS (Museum Ludwig).



Onderweg: 2.30 uur (auto), 2.15 uur (trein) en 3.30 uur (Flixbus).





In de buurt (of schaduw) van de Dom van Aken is altijd wel wat gaande (Foto: Reisreporter noiram)



3. Aken, Duitsland



Aken is méér dan alleen de Byzantijnse Dom van Aken. De stad is namelijk bij uitstek geschikt voor een dagje badderen in een van de vele indoor en outdoor thermale baden (Carolus Therme Bad), hedendaagse kunst kijken (Ludwig Forum for International Art), snoepen van typisch Akense printen – zoete koeken – en wandelen over de oude stadsmuren. Althans, wat er van over is, zoals de Ponttor-poort. Vanuit het Limburgse Vaals is het slechts een kwartiertje rijden.



Onderweg: 2 uur (auto), 3.30 uur (trein en bus) en 6.15 uur (Flixbus).





Reisreportertip: Theater op de Markt, een 4-daags straatfestival te Hasselt (Foto: Reisreporter edwinaverdingh)



4. Hasselt, België



Hasselt is méér dan het onder zuiderlingen populaire muziekfestival Pukkelpop. Hasselt timmert namelijk aan de weg als op zichzelf staande stedentripbestemming. Je kunt er bijvoorbeeld een kijkje nemen in het Modemuseum – sommigen beschouwen niet Antwerpen maar Hasselt als dé Belgische modehoofdstad –, op zondagen van 1 april tot 31 oktober meedoen aan Japanse theeceremonies en bloemschikworkshops (Japanse Tuin), een kijkje nemen in de creatieve studio van Jeroen Boogaerts (BODEGAZ), aan koffie nippen of lunchen in een fietsenwerkplaats (de Fietsbar) of een stripmurenroute volgen langs muurschilderingen van bekende Belgische stripfiguren.



Onderweg: 2 uur (auto) of 2.45 uur (trein).





Reisreportertip: Bij Brouwerij Het Anker maken ze een van de beste tripels ter wereld (Foto: Reisreporter MarioBentvelsen)



5. Mechelen, België



Mechelen is méér dan de gotische Sint-Romboutskathedraal en de gezellige Grote Markt. Deze stad ligt tussen Antwerpen en Brussel en wordt daarom vaak overgeslagen. Jammer, want dan mis je het slenteren over de levendige antiekmarkt (Curiosamarkt), het proeven van het lokaal gebrouwen Gouden Carolus – de tripel is wat ons betreft een absolute aanrader – (Borrel Babbel), het verorberen van een sandwich in het onder locals favoriete lunchtentje Bokes & Co. en het overnachten in een omgebouwde kerk (Martin’s Patershof).



Onderweg: 1.45 uur (auto) of 2 uur (trein).